Restaurant Week w krakowskiej restauracji Pod Katarynką

W ramach jubileuszowego wydania Restaurant Week, który trwa od 20 do 31 października, wybraliśmy się do krakowskiej restauracji Pod Katarynką. Zobaczcie, czego możecie się tam spodziewać.

10 edycja festiwalu najlepszych restauracji w Polsce poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie oferuje Restaurant week i wybrać się na wspólny posiłek.

Do końca festiwalu zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli nadal nie wiecie, gdzie wybrać się na pyszną, trzydaniową kolację, zapraszamy do położonej na krakowskim Kazimierzu restauracji, Pod Katarynką (ul. Brzozowa 15). Jako redakcja serwisu Smaker.pl mieliśmy przyjemność spróbować tamtejszych specjałów.

Kolacja rozpoczęła się od przystawek. W wersji mięsnej było to tatar wołowy z piklowaną szalotką, podgrzybkiem i emulsją z oleju rzepakowego, podany wraz z niesamowicie aromatycznym chlebem - jak dowiedzieliśmy się od właścicielki restauracji, na prośbę licznych klientów, właśnie ta przystawka na stałe zagościła w menu. W wersji bezmięsnej został zaserwowany krem z czerwonej kapusty z topinamburem.

Przystawka: tatar

Po dość obfitej przystawce nadszedł czas na danie główne: soczyste i miękkie poliki wołowe z puree dyniowo-musztardowym, skropione sosem demi glace. W wersji drugiej zaproponowano nam rewelacyjną w smaku, grillowaną makrelę podawaną z duszoną marchewką i wyśmienitą, niepaloną kaszą gryczaną.

Danie główne: Makrela

Dla amatorów słodkości, restauracja Pod Katarynką ma dwie wyborne propozycje, jedną na ciepło, a drugą na zimno. Dla osób, które wybrały mięsne menu, kucharz Michał Majtyka poleca leguminę z zsiadłego mleka z sosem z owoców leśnych. Osobom, które wybrały przystawki bezmięsne i dania rybne, zaserwowano owoce sezonowe zapiekane pod kruszonką cytrynową z lodami jogurtowymi.

Deser: Legumina

Dlaczego polecamy tę restaurację? Dlatego, że znajdziecie w niej propozycje menu, które nawiązują do zapomnianych już, receptur międzywojennych. Każde danie przygotowywane jest z dbałością o każdy szczegół, ze świeżych składników. Dodatkową atrakcją jest muzyka, która nie tylko rozbrzmiewa z głośników, ale także można ją usłyszeć na żywo. Dopełnieniem miłej atmosfery jest przytulne wnętrze przypominające okres II Rzeczypospolitej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5597

>60 min
5
30 min
21
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3