Rozgrzewający sernik Grzegorza - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Nietypowy przepis na sernik: Migdałowy spód, konfitura z kumkwatów i karmelizowane gruszki. To świąteczna propozycja Grzegorza.

Migdałowy spód
140 g migdałów
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g zimnego masła
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko

Masa serowa
600 g półtłustego twarogu
250 ml crème fraîche
4 duże jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu gryczanego
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1 laska wanilii
mielony kardamon (lub utarty w moździerzu)

Konfitura z kumkwatów
¾ szklanki cukru
1 szklanka wody
250 g dojrzałych kumkwatów
cynamon lub mielony imbir do smaku
¼ szklanki brandy

Gruszki karmelizowane
3 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 twarde gruszki
2-3 goździki

Dekoracja
płatki migdałów, orzechy włoskie, orzechy laskowe (wedle uznania)

Migdałowy spód
Migdały zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut, a następnie obieramy ze skórek. Miksujemy je w blenderze wraz z drobno posiekaną skórką z pomarańczy. Tak powstałą masę przekładamy na stolnicę. Dodajemy masło, mąkę, roztrzepane jajko i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i dokładnie je wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C, przez ok. 15-20 minut (ciasto ma się zarumienić).

Masa Serowa
Ser twarogowy mielimy min. 2 razy. Wszystkie składniki (muszą być w temperaturze pokojowej) miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji - nie napowietrzamy. Tak powstałą masę przelewamy na spód migdałowy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150˚C, ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem - ciasto musi być suche). Następnie studzimy.

Konfitura z kumkwatów
Na małej patelni podgrzewamy cukier i wodę. Kumkwaty kroimy w plastry, usuwamy z nich gniazda nasienne i przekładamy do syropu. Gotujemy je pod przykrywką na wolnych ogniu. Doprawiamy do smaku imbirem lub cynamonem. Gdy owoce będą miękkie podlewamy je brandy i redukujemy.

Karmelizowane gruszki
Na patelni roztapiamy miód i cukier. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Przekładamy je do syropu, dodajemy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Od czasu do czasu przewracamy gruszki na drugą stronę. Gdy sos będzie gęsty, a gruszki miękkie i szkliste, zdejmujemy z ognia.

Dekoracja
Płatki migdałów, orzechy włoskie i orzechy laskowe prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z ognia i studzimy.

Złożenie sernika
Na ostudzony sernik wykładamy gruszki, wylewamy konfiturę z kumkwatów i posypujemy prażonymi orzechami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 939

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1536

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4