Różowa chmurka Julki - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na różowy tort bezowy.

Pavlova
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
różowy barwnik

Masa z zabajone
6 żółtek
7½ łyżki cukru
75 g białego wina wytrawnego
skórka starta z 1 pomarańczy
15 g żelatyny
500 g śmietanki 36%

Frużelina wiśniowa
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny (tyle, by ją przykryć)
750 g wydrylowanych wiśni
75 g cukru
2 łyżki soku z cytryny

Konfitura z owoców leśnych i malin
450 g malin
300 g jeżyn
450 g jagód
90 g cukru
3 łyżki soku z cytryny

Podanie
orzechy (według uznania)
owoce (według uznania)
kwiaty (według uznania)
listki z zatemperowanej czekolady
liście mięty

Pavlova
Białka ubić, stopniowo wsypując cukier. Powoli wlać sok z cytryny. Dodać skrobię i krótko wymieszać szpatułką. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego, barwnik umieścić na bokach. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm i wypełnić je masą. Łyżką wyciągnąć bezę do góry. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem. Po wsadzeniu bezy temperaturę od razu zmniejszyć do 110°C. Piec około 2 godzin 10 minut.

Masa z zabajone
Żółtka i cukier utrzeć, następnie ubić w kąpieli wodnej z winem i dodać skórkę z pomarańczy. Ciepłą masę połączyć z napęczniałą, roztopioną w kąpieli wodnej żelatyną. Ostudzić. Kremówkę ubić i wymieszać z resztą składników. Schłodzić.

Frużelina wiśniowa
Żelatynę zalać, odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, przestudzić.

Konfitura z owoców leśnych i malin
Z podanych składników przyrządzić konfiturę, przetrzeć przez sitko, przestudzić.

Podanie
Na dno wyłożyć konfiturę i posiekane orzechy, następnie część masy, frużelinę i znów masę (nie trzeba wykorzystać całej). Ozdobić świeżymi owocami, kwiatami, listkami z zatemperowanej czekolady i listkami mięty.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0