Rozstrzygnięcie konkursu: Za co cenisz włoską kuchnię?

My już wiemy za co najbardziej cenicie kuchnie włoską. Czas aby inni dowiedzieli się, co na jej temat myślą laureaci konkursu.

Nie spodziewaliśmy się, że tak wielu z Was uwielbia włoską kuchnię! Ilość nadesłanych do nas zgłoszeń przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Bardzo dziękujemy za tak liczny odzew. Aby nie przedłużać przejdziemy do sedna sprawy, mamy zaszczyt przedstawić Wam szczęśliwych zwycięzców:

Pani Gosia K.
„Włoska kuchnie cenie za naturalność i prostotę w przygotowaniu dla domowych koneserów. Nie trzeba godzinami stać w kuchni aby muc się rozkoszować eksplozją świeżych smaków, połączenia przypraw i konwencją, która wpasowuje się idealnie w polską rzeczywistość. Tak na prawde włoska kuchnia jest dobra dla osób takich jak ja - czyli dopiero poczatkujących z kuchenna przygodą :) Ze względu na prace i obowiązki nie mam czasu stać godzinami nad garnkami a potem kolejne godziny szorując te garnki dlatego ja mogę ocenić ten rodzaj kuchni 3 słowami - szybka, zdrowa, bardzo smaczna :)"

„Perfekcyjna"
„Za wielką naturalność, ciepło kojarzące się z rodziną, wspólnym biesiadowaniem, śmiechem przy stole i "instytucją mmammy". Za suszone na słońcu pomidory i umiejętność picia wina, za zielone zioła w glinianych doniczkach i smaki które mnie urzekają bogactwem doznań. Za kuchnię sytą, gorąca i namiętną, za ten pierwiastek który tak wyraźnie w tej kuchni odzwierciedla charakter Włochów."

Pani Urszula J.
„Cenię kuchnie włoską za to, że jest smaczna w zimę i lato!
Za bazylii zapach magiczny, i pomidorów kolor śliczny!
Za miękkość makaronów, niedających się oprzeć nikomu!Za ciasto od pizzy złote, które na schrupanie budzi ochotę!Za sery, wina i oliwę, co kulinarne czary zamieniają w możliwe:)"

„biurwa81"
„Za to że jest gorąca, jak Sycylijskie słońce, aromatyczna, jak pola Toskanii i lekka jak bryza Mórz, które ją otaczają."

Pani Magdalena
„cenię włoską kuchnię za to, że dzięki jej potrawom dziś jestem szczęśliwą mężatką... Przez żołądek do serca ... a raczej przez włoską kuchnię do serca! :)"

„DziablicaWKuchni"
„Kuchni włoskiej nie da się nie kochać. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dlaczego ja kocham kuchnię włoską? Za prostotę! Sama gotuję, posiadam bloga kulinarnego czasem w całym tym szale, zabieganiu wymyślaniu potraw, fotografowaniu ich i umieszczaniu wraz z rzetelnym opisem w internecie muszę ugotować coś na szybko dla całej rodziny. Wtedy pada wybór właśnie na dania z kuchni włoskiej. Jak już mówiłam jest ona uniwersalna, dla każdego - pizza ma swoich miłośników nie bez powodu, przecież to my sami możemy komponować ulubione smaki na drożdżowym placku! To samo z risotto, może być podane w wielu odsłonach, w wariackich połączeniach z polskimi smakami, zamiast bulionu użyć możemy soku z buraczków (polecam!). Gdyby było tego mało powiem jeszcze, że kuchnia włoska, poza uniwersalnością, prostotą ma jeszcze jeden atut - składniki potrzebne do przygotowania większości dań są zazwyczaj bajecznie tanie, ogólnodostępne, a sezonowość używanych warzyw powoduje, ze jest ona szczególnie zdrowa. W tle zawsze rozgrywają się bajeczne prowansalskie nuty ziołowe. Czego więcej potrzeba?"

 

Zwycięzcom gratulujemy. Nagrody zostaną przesłane pocztą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2