Siedem pomysłów na zdrowe dania z kiszonkami

Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

Kiszonki możemy traktować jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas mlekowy, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.

Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Okazuje się również, że sfermentowane produkty mogą nam pomóc dbać o linię. Zawierają sporo błonnika, dzięki któremu czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, warzywa podczas kiszenia stają się mniej kaloryczne, ponieważ zawarty w nich cukier zmienia się w dobroczynny kwas mlekowy.

Co nam dadzą ogórki kiszone?

Ogórki kiszone pojawiają się na naszych stołach równie często, co kiszona kapusta. Wyjdzie nam to na zdrowie, gdyż produkt ten wzmacnia nasz organizm, a do tego zwiększa jego odporność. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.

Nie ma to jak kiszona kapusta!

Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu oraz budują naszą odporność. Ze względu na bardzo niską kaloryczność (ok. 20 kcal w 100 gramach) poleca się ją wszystkim osobom na diecie. Należy pamiętać, że podczas procesu kiszenia witaminy i substancje odżywcze z warzyw przenikają do soku, który także warto wprowadzić do swojej diety.

Kto powinien uważać na kiszonki?

Mimo iż włączenie kiszonych produktów do diety przynosi nam mnóstwo korzyści, warto zapamiętać, że nawet w wypadku tak zdrowych produktów powinniśmy zachować umiar. Ze względu na wykorzystanie soli, kiszone warzywa zawierają w sobie całkiem sporą ilość sodu. Częste spożywanie dużych ilości tej substancji może być ryzykowne dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem oraz chorobami układu krążenia. W ich wypadku, dzienna ilość spożywanych kiszonek powinna zostać skonsultowana z lekarzem.

Jak wykorzystać kiszoną kapustę i ogórki?

Chociaż ogórki i kapusta to nie jedyne warzywa, które możemy kisić, to właśnie one najczęściej goszczą na naszych stołach. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na to, co można z nich przygotować, koniecznie skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Surówka z kiszonej kapusty

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowana surówka, jest jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu. To prawdziwa bomba witaminowa, którą można przygotować o każdej porze roku.

2. Krem z kiszonych ogórków

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Macie ochotę na nieco inną ogórkową? Spróbujcie zamienić ją w zupę krem. Gwarantujemy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

3. Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Ziemniaki nie mają zdecydowanego smaku, dlatego przygotowując sałatki warto łączyć je ze znacznie bardziej wyrazistymi składnikami. W tej roli ogórki kiszone sprawdzą się idealnie.

4. Haluszki z kiszoną kapustą

Fot. Izaa_ana Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Nasi sąsiedzi doskonale wiedzą, jak zamienić proste składniki w sycące i smaczne danie. Haluszki - narodowe danie Słowaków - jest tego najlepszym przykładem.

Pobierz aplikację smaker

5. Sałatka z patisonów i kiszonych ogórków

Fot. Szpileczkibabeczkina Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowana sałatka idealnie pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs. Smakuje rewelacyjnie, a co najważniejsze, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

6. Ślimaczki z kapustą kiszoną

Fot. Kreatywnakasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Tak przygotowane paszteciki najczęściej jadamy w okresie Bożego Narodzenia. Jednak naszym zdaniem są tak pyszne, iż warto przygotowywać je przez cały rok.

7. Racuchy z kiszoną kapustą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jedliście już kiedyś takie racuchy? Jeśli nie, pora nadrobić zaległości, ponieważ omija was naprawdę fantastyczne danie!

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34823

60 min
41
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 633

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 187

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7