Składniki:
130 g śledzia norweskiego
1 patat ok.120 g
Łyżeczka świeżego estragonu
Łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżka cukru
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki brązowego cukru
Oliwa z oliwek
1 bułka ciabatta
Przygotowanie:
1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej marynacie umieścić filet ze śledzia norweskiego.
2. Przygotować pesto: zmiksować orzeszki ziemne, posiekany estragon, czosnek, biały cukier, sok z cytryny z oliwą z oliwek - oliwy dodajemy tyle, aby uzyskać gęstą masę o konsystencji tradycyjnego pesto.
3. Patata obrać i ugotować w całości. Następnie pokroić na grubsze plastry i podsmażyć na oliwie z oliwek.
4. Ciabattę przekroić. Na połówkach pieczywa ułożyć plastry patatów oraz sączony z marynaty filet ze śledzia. Całość obficie przyprawić pesto.
Śledź norweski z patatem i pesto z orzeszków ziemnych
Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Cipolatas z papryką i cebulą na meksykańskim chlebie
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 161
7
Zupy
Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 309
4
Dania główne
ryż po kurdyjsku
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1535
12
REKLAMA