Smak chili, smak życia

Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata.

Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia...

Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem.

Bestseller New York Timesa, jedna z najlepszych powieści amerykańskich roku 2015.

„Czuła opowieść o dojrzewaniu, w odpowiednich proporcjach łącząca patos i humor". WASHINGTON POST

„Ta barwna opowieść z rozbudowanymi postaciami sprawia, że czytelnik przewraca strony zbyt szybko, by sobie uświadomić, jak genialna jest ich zawartość. NEW YORK TIMES

„Mądra, dowcipna opowieść o asymilacji imigrantów przepełniona umiłowaniem kuchni (...) Bawi do łez! GUARDIAN

„Cudowna powieść łącząca ogromne wzruszenie z komiczną satyrą, zwłaszcza kiedy dotyka kulinarnego snobizmu. Czytajcie, czytajcie! DAILY MAIL

„Stradal stworzył dzieło oryginalne, emocjonujące i pyszne". SUNDAY MIRROR

J. Ryan Stradal prowadzi dział beletrystyki w magazynie „The Nervous Breakdown" i jest specjalistą od pozyskiwania tytułów w wydawnictwie Unnamed Press. Urodził się i wychował w Minnesocie. Obecnie mieszka w Los Angeles. Pisze kolejną książkę.

Data publikacji: 14 września 2016

Cena: 36,90 zł
ISBN: 978-83-8074-024-2
Format: 130 x 205 mm
Liczba stron: 344
Oprawa: broszurowa ze skrzydełkami
Gatunek: literatura współczesna obyczajowa

Źródło: Informacja prasowa

Książka wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...

Odsłon: 378

30 min
4
Ciasta Babka wielkanocna

Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...

Odsłon: 3523

30 min
8
Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 1001

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4