Śniadaniowy savoir-vivre

O tym, jak istotny jest pierwszy posiłek dnia głosi nawet popularne stare przysłowie - „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Jakie zasady obowiązują podczas tego posiłku dnia etykiety savoir-vivre?

Fot. materiały prasowe/Hefra

Choć w różnych zakątkach świata wygląda ono inaczej, śniadanie powinno być zdrowym i energetycznym posiłkiem, który zapewni organizmowi energię na resztę dnia.

W kręgach biznesowych jest to dobra okazja do przedyskutowania kwestii zawodowych w lekkiej atmosferze. Zgodnie z zasadami savoir-vivre wyróżniamy trzy typy śniadań:

  • prywatne - które zazwyczaj odbywa się w domu z rodziną lub np. w pokoju hotelowym.
  • nieoficjalne - np. podczas konferencji, gdzie jedzenie serwowane jest w postaci np. szwedzkiego stołu,
  • oficjalne - odbywa się po godzinie 12:30 i przypomina obiad. Często serwowane jest w formie bufetu, choć nie jest to regułą.

Podczas oficjalnego śniadania serwowane są lekkie dania obiadowe. Na stole pojawiają się elegancje sztućce obiadowe, oraz tzw. sztućce środka stołu - specjalne do ryb, sałat, czerpak do sosu, czy sztućce deserowe. Ze względu na porę dnia jest to odpowiednik biznesowego lunchu (często nazywanego brunchem od angielskich słów „breakfast" i „lunch"). Dania serwowane mogą być w serwisie talerzowym tzw. niemieckim lub też francuskim, gdy półmiski podawane są z lewej strony gości. Warto też podkreślić, że do śniadania nie wypada serwować alkoholu. Wyjątek stanowi jedynie szampan.

Zasady dotyczące pieczywa

Przed rozpoczęciem posiłku otrzymamy zazwyczaj koszyk z pieczywem. Należy jednak pamiętać o ważnej zasadzie - w sytuacjach oficjalnych chleb należy łamać, nie wolno go natomiast kroić. Ten zwyczaj ma swoje korzenie w tradycji chrześcijańskiej, gdzie chleb oznacza ciało Chrystusa, dlatego nie należy kroić go ostrym nożem. Nóż przeznaczony do masła charakteryzuje się tępą krawędzią i ma nieco większą powierzchnię do smarowania, niż standardowy nóż.

Popularne rodzaje śniadań na świecie

Ze względu na tradycję i różnorodne upodobanie kulinarne na świecie, śniadanie może różnić się od siebie w wielu krajach. Najpopularniejsze typy to:

Kontynentalne

Uznane za najpopularniejsze. Serwuje się wówczas pieczywo, które smarujemy odpowiednim nożem do masła, miód, dżem oraz kawę i herbatę wraz z odpowiednią zastawą. Rozszerzona wersja może obejmować również wędlinę, ser, jajko (np. na twardo lub w formie jajecznicy), pasztet, parówki lub bekon oraz wybór owoców.

Angielskie

Kaloryczne danie zazwyczaj zawiera jajka (np. sadzone lub na bekonie, czy szynce, w formie jajecznicy lub w koszulkach), bekon, parówki, kiełbasę, white lub black pudding, smażone pieczarki, pomidory (mogą być pieczone), fasolkę w sosie pomidorowym, hash browns (krokieciki w panierce smażone w głębokim tłuszczu), tosty z dżemem (cechą charakterystyczną jest dużo dżemu pomarańczowego), owsiankę lub płatki z mlekiem, kawę, herbatę, soki oraz liczne sosy (np. ketchup, brown sauce, pink sauce itd.)

Wiedeńskie

Cechą charakterystyczną są tu jajka po wiedeńsku, czyli w szklance. Śniadanie tego typu uchodzi za bardzo eleganckie.

Amerykańskie

Zazwyczaj są to naleśniki typu „pancakes" lub francuski tost, które polewa się syropem klonowym. Amerykanie bardzo lubią również jeść „peanut&jelly sandwich", czyli kanapkę z masłem orzechowym i dżemem.

-------------------------

O tym, jakie zasady obowiązują w czasie śniadania, dowiedzieliśmy się w czasie spotkania zorganizowanego przez markę Hefra. będącej jedynym polskim producentem sztućców oraz galanterii stołowej - wytwarzanych w całości ze srebra, platerowanych srebrem i wykonanych ze stali nierdzewnej.
HEFRA kontynuując wieloletnią tradycję swych poprzedników, niezmiennie od dziesiątków lat, oferuje swoim klientom ekskluzywne, najwyższej jakości elementy zastawy stołowej. Jako jedyny w Polsce producent wykonuje sztućce oraz galanterię stołową wykonane w całości ze srebra o najwyższej próbie 925, wytwarzając jednocześnie produkty platerowane srebrem próby 999, a także wykonane z wysokogatunkowej stali chromowo-niklowej 18/10. Ich wysublimowane kształty przeplatają w sobie nowoczesną technologię wraz z tradycją i doświadczeniem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 419

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 115

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4