Składniki:
Solony filet ze śledzia norweskiego
2 buraki ćwikłowe
2 marchwie
2 ziemniaki
2 kiszone ogórki
1 cebula
Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego
Olej słonecznikowy
500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
Kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na półtwardo. Dolać bulion i gotować przez kilka minut.
2. Po ugotowaniu zupę zmiksować, dodając kwaśną śmietanę i jednego ogórka kiszonego. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dolać bulionu.
3. Ugotować do miękkości zielony groszek (mrożony) lub dokładnie osączyć z puszki. Polecamy groszek mrożony ze względu na soczyście zielony kolor.
4.W każdym talerzu rozłożyć niewielki kawałki fileta ze śledzia norweskiego. Wlać zupę. Całość ozdobić zielonym groszkiem i drobno posiekanym ogórkiem kiszonym. Zupę można również pokropić olejem słonecznikowym.
5.Podawać z pieczywem.
Soljanka z norweskim śledziem i zielonym groszkiem
Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Cipolatas z papryką i cebulą na meksykańskim chlebie
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 154
6
Zupy
Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 302
4
Dania główne
ryż po kurdyjsku
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
10
REKLAMA