Sprawdzone pomysły na wykorzystanie świątecznych resztek

Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać.

Fot. 123RF/Picsel

Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety, bardzo często wiąże się to z tym, że po świętach zostajemy z bardzo dużą ilością resztek, których nie jesteśmy w stanie zjeść. Po pewnym czasie zaczyna brakować chętnych na świąteczne szynki, a i karp jedzony przez trzeci dzień z rzędu nie smakuje równie dobrze. Ile różnego rodzaju potrawy wytrzymają w naszej lodówce i co zrobić, aby uniknąć ich wyrzucenia?

Najbardziej oczywistym sposobem wydaje się wykorzystanie resztek w innych daniach. W tym wypadku świetnie sprawdzają się zapiekanki i tarty, których farsze możemy dowolnie modyfikować zgodnie z naszymi potrzebami. Będą one doskonałą i prostą w przygotowaniu alternatywą dla bożonarodzeniowych potraw.

Bardzo dobrym sposobem na przetworzenie pozostałych ryb i mięs jest przygotowanie różnego rodzaju past - rybnych mięsnych i warzywnych. Doskonale nadają się na kanapki i przetrwają w lodówce nawet kilka dni.

Fantastycznym sposobem na przetworzenie nadmiaru mięs jest przygotowanie pasztetu, pieczeni rzymskiej lub fasolki po bretońsku.

Ciasta, które nie są już pierwszej świeżości możemy przerobić na bajaderki lub modne cake pops. Owoce nadadzą się do przygotowania pysznych koktajli.

Czasami jednak zdarza się tak, że niektórych produktów nie możemy natychmiast przetworzyć wykorzystując kreatywne, kulinarne triki. Wówczas z pomocą przychodzi nam zamrażalnik, ale co i jak długo możemy w nim trzymać?

Ryby - to właśnie je powinniśmy zjadać jako pierwsze. Niestety, upieczone ryby źle znoszą zamrażanie i konserwowanie ich w ten sposób jest niemożliwe. Smażone ryby w dobrym stanie przetrwają ok. 4 dni. Najdłużej możemy przechowywać ryby w galarecie oraz te marynowane - powinny wytrzymać około tygodnia.
Mięso - niezjedzone pieczenie i szynki możemy trzymać w lodówce około 4-5 dni. Na szczęście znacznie dłużej, bo nawet pół roku, wytrzymają one w zamrażalniku. Jeśli przed zamrożeniem podzielimy je na mniejsze porcje nie powinniśmy mieć problemy z ich późniejszych wykorzystaniem.
Zupy - barszcze oraz czyste buliony możemy przechowywać w zamrażalce około 2 miesięcy. Je również najlepiej jest podzielić na pojedyncze porcje i zamrozić w woreczkach. Jeśli zupa zawiera ziemniaki nie nadaje się do mrożenia. Przetrwa około tygodnia w lodówce jeśli zagotowaną przelejemy do wyparzonych słoików.
Pieczywo - jeśli pieczywo się zeschło najlepiej zrobić z niego bułkę tartą. Jeszcze miękkie chleby i bułki najlepiej jest zamrozić, wcześniej szczelnie owijając je folią. Rozmrażamy je w piekarniku lub temperaturze pokojowej.
Wino - możemy je przelać do pojemników na kostki lodu. Zamrożone będą stanowić świetną bazę do drinków, koktajli. W podobny sposób możemy przechowywać tłuszcz pozostały z pieczenia mięs, który będzie stanowił doskonałą podstawę do różnego rodzaju sosów.
Ciasta - zamrożone ciasta wytrzymają około 3 miesięcy. Możemy mrozić wszystkie rodzaje wypieków, także serniki oraz ciasta z kremem. Niezjedzone ciasteczka i pierniczki możemy przechowywać w szczelnych pojemnikach około 2 miesięcy.

 

1. Pasztet z mięsa z rosołu

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Gulasz z kiełbasą i ziemniakami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Pierogi z makiem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Paszteciki rosołowe

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pasta rybna

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Koktajl owocowy

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Soki warzywno-owocowe

Fot. Polkangaroo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Bajaderki

Fot. Chillinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Trufle z resztek ciasta

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Bulion z obierek i resztek warzyw

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


11. Zapiekanka z resztek

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Kociołek kapuściany

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 923

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1