Sprawdzone przepisy na pierniki i pierniczki

Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to nie tylko barszcz z uszkami i karp. To także przepyszne ciasta, które na polskich stołach goszczą od pokoleń.

Smakołyk, na który trzeba poczekać

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik można przygotować na dwa sposoby - w wersji tradycyjnej oraz unowocześnionej, która nie wymaga tak długiego czasu oczekiwania na pyszny smakołyk. Za niepowtarzalny smak piernika odpowiadają nie tylko przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Ważnym składnikiem jest także prawdziwy miód pszczeli, który gwarantuje niepowtarzalny świąteczny aromat ciasta. Masa na staropolski piernik musi dojrzeć, aby miał odpowiednią, pulchną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawia się na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce i dopiero na 4 dni przed Gwiazdką piecze się z niej placki, przekłada powidłami śliwkowymi i polewa czekoladą. Długie oczekiwanie na świąteczny przysmak wynagradza nie tylko jego smak ale i trwałość - pierniki można przechowywać miesiącami.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka

 

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka


Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

Ciasteczka na choinkę

Oczywiście nie jest to jedyny sposób wykorzystywania ciasta piernikowego. Od dawna w Polsce znane są małe pierniczki. Służyły one nie tylko jako wspaniała przekąska, ale także jako ozdoba choinkowa. Z rozwałkowanego ciasta piernikowego wycinano małe ciasteczka w przeróżnych kształtach. Po upieczeniu przyozdabiano je lukrem, czekoladą lub małymi cukierkami. Po nawleczeniu na nitkę najpierw pięknie zdobią bożonarodzeniowe drzewko, a potem cieszą podniebienie domowników.

Jeśli pieczenie świątecznych ciast i ciasteczek jest jeszcze przed tobą, koniecznie zapoznaj się ze sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników. Dzięki nim, święta staną się jeszcze bardziej smaczne.

 

1. Lukier królewski do dekoracji pierniczków

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Błyskawiczne pierniczki

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Miękkie pierniczki

Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Chrupiące pierniczki

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Piernik z kawą

Fot. Ewaaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Szybki piernik marchewkowy

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Piernik staropolski

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Piernik królewski

Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 58

15 min
2
30 min
0
30 min
1

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 897

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 322

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11