Sprawdzone przepisy na świąteczny bigos

Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę.

Fot. 123RF/Picsel

Po pierwsze: kapusta

Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie kapustę słodką, niekiszoną. Bardzo ciekawy efekt smakowy otrzymamy mieszając ze sobą oba rodzaje kapusty. Wybierając tę ostatnią opcję pamiętajmy, że początkowo oba rodzaje kapusty należy gotować osobno, gdyż surowa kapusta połączona z kiszoną nigdy nie stanie się miękka. Niezwykle ważnym jest zadbanie o odpowiedni smak kapusty - przed rozpoczęciem gotowanie musimy koniecznie jej spróbować, gdyż ten jeden składnik może całkowicie popsuć finalny smak dania.

Po drugie: mięso

Mięso jest składnikiem równie ważnym co kapusta. Jego ilość w potrawie zależy od naszych indywidualnych upodobań i rodzinnych tradycji, jednak zwykle przyjmuje się zasadę, że na każde 1,5 kg kapusty powinien przypadać 1 kilogram mięsa. Chcąc ugotować autentyczny, staropolski bigos powinniśmy wykorzystać co najmniej kilka rodzajów mięs. Zwykle wykorzystuje się boczek, kiełbasę, wieprzowinę lub wołowinę. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie kaczki, gęsiny, dziczyzny oraz wędzonki, dzięki którym bigos zyska niepowtarzalny smak.

Jeśli chodzi o moment w którym dodajemy mięso do bigosu, możemy spotkać dwie szkoły. Jedna z nich zakłada dodawanie upieczonych już mięs do podduszonej kapusty, z kolei druga nakazuje rozpocząć od podsmażania kawałków mięsa, a dopiero później dodania do nich warzyw. Wybrana przez nas kolejność zależy od indywidualnych upodobań. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bigosu na dwa sposoby i późniejsze zdecydowanie, która wersja bardziej nam smakuje.

Po trzecie: dodatki

Co oczywiste, nie sama kapusta i mięsa tworzą pyszny bigos. Jego smak zależy również od wybranych przez nas dodatków. Nie możemy zapomnieć chociażby o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czy też cząber. Doskonałym dodatkiem do bigosu będą również suszone grzyby, wędzone śliwki lub domowej roboty powidła, dzięki którym potrawa nabierze głębokiego i bardzo bogatego aromatu. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dolanie do bigosu alkoholu, który również wzbogaci jego smak. Zwykle poleca się dodanie wytrawnego, czerwonego wina, jednak osoby lubiące eksperymenty mogą wybrać na przykład kieliszek koniaku.

Po czwarte: przepis

O tym co jeszcze dodaje sie do bigosu oraz w jaki sposób jest on przygotowywany, bardzo często decyduje rodzinna tradycja. Pewnym jest, że bez dobrego przepisu, bardzo trudno będzie przygotować nam naprawdę dobrą potrawę. Jeśli chcecie zrobić naprawdę smaczny bigos, wykorzystajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

1. Bigos staropolski

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Bigos

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Fit bigos

Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Bigos Alzacki

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Świąteczny bigos

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Bigos na bogato

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Bigos z białej kapusty

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Bigos z boczniakami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami

Fot. Kardamonovy  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


11. Bigos na kiszonej i białej kapuście

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 3802

30 min
21
Pieczywo Kujawianki

Kujawianki to pyszne mleczne bułeczki o lekko słodkim smaku. Pasują do domowy...

Odsłon: 13233

>60 min
13
Ciasta Serniczek

Mój przepis na nie za słodki i nie za suchy sernik :)

Odsłon: 160

wszystkie
1

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

5
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

3