Sześć orientalnych zup, które warto znać

Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka.

Fot. 123RF/Picsel

Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych.

Wykorzystując azjatyckie receptury, możecie przegonić nudę ze swojej kuchni, odmieniając wiele, dobrze znanych dań. Dziś prezentujemy wam kilka sprawdzonych przepisów na orientalne zupy, które pokochali nasi użytkownicy. Są tak smaczne, że z powodzeniem mogą konkurować z babcinym rosołem lub ogórkową mamy.

 

 

1. Tom Kha Hed

Fot. Facetzprzepisemna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zupa tom kha pochodzi z Tajlandii i jest tam niezwykle popularna. Przepis jest dziecinnie prosty, a jego podstawę stanowi mleczko kokosowe. To właśnie dzięki niemu potrawa zyskuje niepowtarzalny smak.

 

2. Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jeśli chcesz się poczuć jak w scenerii bollywoodzkiego filmu, stwórz w swoim domu taką zupę.  Aromatyczne przyprawy z pewnością poprawią ci humor w chłodne, jesienne dni.

 

3. Zupa Pho

Fot. Facezprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Jednym z symboli wietnamskiej kuchni jest zupa pho - esencjonalny, pożywny rosół z wołowiną i makaronem, doprawiony korzennymi przyprawami. Uwaga! Rozgrzewa nawet największych zmarzluchów!

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Zupa miso

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pasta miso produkowana jest z fermentowanej soi z dodatkiem ryżu i soli morskiej. W Polsce wciąż jest mało popularna, jednak w Azji, a zwłaszcza w Japonii, stanowi ważny element tamtejszej kuchni. Wykorzystuje się ją w wielu daniach, spośród których najpopularniejszym jest zupa o tej samej nazwie.

 

5. Laksa z krewetkami

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Laksa jest szczególnie popularna w Malezji oraz Singapurze. Jej podstawę stanowi aromatyczna i pikantna pasta, na bazie której gotuje się smakowity bulion. Nie można zapomnieć także o dodatkach, które sprawiają, że danie jest wyjątkowo sycące. W tej roli najczęściej wykorzystuje się krewetki, kalmary oraz świeże warzywa i makaron.

 

6. Wege-ramen

Fot. TrawkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Ramen to klasyka orientalnej kuchni. Warto wiedzieć, że nazwa ta nie odnosi się do jednego, konkretnego przepisu, gdyż zarówno smak bulionu, jak i rodzaj dodatków można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2