Te sprzęty powinnaś mieć w swojej kuchni

Bez względu na to, czy jesteś doświadczoną kucharką, czy też początkującą amatorką gotowania, w twoich kuchennych szafkach powinno znaleźć się miejsce na kilka niezbędnych sprzętów. Dzięki nim przygotowanie ulubionych dań będzie nie tylko łatwiejsze i szybsze, ale także zdecydowanie bardziej przyjemne.

Patelnia

Komu choć raz w życiu zdarzyło się gotować w kuchni bez patelni, ten doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że trudno o bardziej praktyczne naczynie. Przywykliśmy do przygotowywania na niej przede wszystkim dań smażonych, ale na dobrej jakości patelni możesz również podgotować lub dusić mięso. Patelnia świetnie sprawdza się również do przygotowania szybkich dań jednogarnkowych.

Miarki

W internetowych wyszukiwarkach nie brakuje fraz, dotyczących miar. Mniej obeznani w kuchennych zagadnieniach nie zawsze wiedzą, ile to jest 200 ml mleka, ¼ szklanki wody, czy 30 dag mąki. Oczywiście doświadczeni kucharze potrafią oceniać składniki „na oko" i zwykle udaje im się to bezbłędnie. Jeśli jednak masz problem z ustaleniem odpowiedniej ilości produktów, przyda się kilka rodzajów miar i solidna waga.

Silikonowe lub plastikowe łopatki i szczypce

Jeśli często przygotowujesz jedzenie na patelni lub w naczyniu typu „kaczka", musisz mieć pod ręką sprzęt, dzięki któremu sprawnie zamieszasz bigos czy risotto, przełożysz tradycyjnego schabowego lub plastry pokrojonej pieczeni. Metalowe przybory kuchenne ustępują miejsca odpowiednikom wykonanym z plastiku, które nie uszkadzają powierzchni naczyń (i łatwo utrzymać je w czystości).

Durszlak, sitko

Dzięki durszlakowi nie musisz odcedzać potraw przy użyciu pokrywki do garnków (łatwo wtedy o rozlanie gorącej wody i oparzenia) i łatwo umyjesz mniejsze warzywa i owoce. Warto dokupić specjalną podstawkę, do której będzie wpływać woda (możesz także użyć głębokiego talerza). Mniejsze sitka z małymi dziurkami przydadzą się do przesiewania mąki lub proszku do pieczenia, dzięki czemu ciasta będą pulchne i pozbawione grudek.

Deski do krojenia

Warto zainwestować w deskę szklaną lub plastikową. Na szkle możesz porcjować surowe mięso oraz kroić warzywa i owoce o wodnistej konsystencji (np. pomidory). Taką deskę szybko umyjesz i wysuszysz. Dlaczego jest lepsza od drewnianej? Ponieważ w szczelinach nie gromadzą się bakterie i zanieczyszczenia. Szkło jest również bardziej trwałe i odporne na wilgoć, dlatego może nam służyć przez wiele lat.

Tarka kuchenna

Jeśli nie dysponujesz profesjonalnym, elektrycznym rozdrabniaczem, zaopatrz się w tradycyjną tarkę i wyciskacz. Przydadzą się nie tylko do ścierania sera, ale również do przygotowania świeżych surówek z warzyw lub gęstych przecieranek dla małych dzieci. Za pomocą tarki rozdrobnimy również przyprawy (np. świeży imbir), cytrusy i czekoladę.

Mikser

Niezbędny gadżet dla wszystkich, którzy uwielbiają przygotowywać różnego rodzaju słodkości. Z jego pomocą błyskawicznie ubijemy śmietanę, utrzemy ciasto lub zmieszamy składniki na ciasto.

Brytfanna, tortownica i naczynie żaroodporne

Brak piekarnika w kuchni może być dla niektórych dużym zaskoczeniem. O ile gotowane potrawy mogą być alternatywą dla wielu pieczonych dań, o tyle aromatycznej szarlotki czy sernika nie da się upiec na tradycyjnym palniku. Co powinnaś mieć w kuchni, jeśli lubisz piec? Średniej wielkości, okrągła tortownica to absolutne minimum (z powodzeniem przygotujemy w niej nie tylko torty, ale również tradycyjne wypieki). W kuchni z piekarnikiem przyda się również naczynie żaroodporne. Przygotujesz w nim sycącą zapiekankę dla całej rodziny, prosty i szybki deser dla dwojga lub domowe frytki dla wielbicieli szybkich przekąsek.

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1