Testujemy menu Pinakotetki przed Restaurant Week

Kolejna edycja Restaurant Week rusza już 18 kwietnia. Z tej okazji sprawdziliśmy festiwalowe menu w krakowskiej restauracji Pinakoteka.

Adres Dolnych Młynów 10 z pewnością znają wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia w Krakowie. To właśnie tutaj, w budynkach dawnej fabryki tytoniu, niecałe dwa lata temu zaczęło formować się kulturalne centrum miasta. W kompleksie Tytano znajdziecie mnóstwo ciekawych klubów, inicjatyw społecznych oraz restauracji, które przyciągają tysiące Krakowian. Jednym z takich miejsc jest Pinakoteka, którą odwiedziliśmy przed kolejną edycją Restaurant Week.

Co dla gości Festiwalu przygotowali kucharze Pinakoteki? W wersji wegetariańskiej zostaniecie powitani delikatnym kremem z marchewki i imbiru z nutką chili oraz mleczka kokosowego. Daniem głównym będzie makaron z brokułami z sosem z gorgonzoli, a na deser będziecie mogli skosztować aksamitnej tarty sernikowej na czekoladowym spodzie podanej z musem truskawkowym.

A co z mięsożercami? Nie martwcie się! Pinakoteka bardzo dobrze o nich zadbała.

W czasie Restaurant Week, wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia będą mieli okazję skosztować doskonałego pasztetu z królika podanego z chrupiącym pieczywem oraz wyśmienitą konfiturą cebulową. Jeśli do tej pory nie próbowaliście takiego połączenia, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości.

Po sytej przystawce, na naszym stole pojawił się duży i wyjątkowo apetyczny burger. W aromatycznym, lekko chrupiącym, kotlecie połączono konfitowane mięso kaczki, krewetki oraz grzyby mun. Całość zaserwowano w maślanej bułce z niesamowitym sosem, który Pinakoteka mogłaby sprzedawać na butelki. Z pewnością ustawilibyśmy się w kolejce po mały zapas tego cuda.

Oczywiście, czym byłby obiad bez deseru? Mus cytrynowy z korzenną kruszonką był dokładnie tym, czego potrzebowaliśmy. Lekki i orzeźwiający deser był fantastycznym zwieńczeniem posiłku i idealnie pasował do słonecznej, wiosennej aury.

Wiosenna edycja Festiwalu pod hasłem "Chodźmy!" już między 18., a 30. kwietnia. Rezerwacje popisowych trzydaniowych doświadczeń w najlepszych restauracjach w całej Polsce można dokonywać za pośrednictwem strony www.RestaurantWeek.pl. Najlepsi w kraju szefowie kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49zł.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki serowe

Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...

Odsłon: 806

60 min
10
Desery Lody Rafaello

Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...

Odsłon: 1101

15 min
4
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2