Testujemy parowar uniwersalny UNOLD

Przywiązujesz coraz większą wagę do zdrowego stylu życia? Starasz się kupować ekologiczne produkty, gotować dania niskokaloryczne i obniżonej zawartości tłuszczu? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to znak, że powinieneś zaopatrzyć się w uniwersalny parowar!

Dania gotowane na parze są znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych, przygotowanych w sposób tradycyjny. Możemy mieć pewność, że podczas ich przyrządzania nie stracą swoich witamin i mikroelementów. Dzięki firmie UNOLD mieliśmy okazję sprawdzić jak działa parowar uniwersalny i urządzenie do gotowania jajek w jednym.

W skład parowaru wchodzi: wkład do gotowania 8 jajek, 2 wkłady do gotowania na parze, pojemnik na ryż oraz kubek z miarką i bardzo czytelna instrukcja obsługi.

Testy rozpoczęliśmy od ugotowania perfekcyjnych jajek. Musimy przyznać, że początkowo byliśmy dość sceptycznie do tego nastawieni, ze względu na konieczność nakłuwania każdego z jajek - jest to niezbędne, aby nie pękły podczas przygotowywania. Szybko jednak przekonaliśmy się, że to mała niedogodność, jajka niezależnie od wyboru stopnia twardości (miękkie, średnio-twarde i twarde) zawsze wychodziły idealnie. Dużym plusem jest to, że po zakończeniu gotowania rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy i urządzenie samo się wyłącza. Dzięki temu nie ma obawy, że przegapimy moment, w którym żółtko w jajku na miękko przestanie być płynne.

Kolejnym testem jaki przeprowadziliśmy, było przygotowanie na parze dorsza i mieszanki warzyw. Dzięki trybowi gotowania na dwóch poziomach bez problemu mogliśmy błyskawicznie wykonać to danie. Dużą zaletą urządzenia jest również możliwość użycia mrożonych warzyw (należy wówczas wydłużyć ich czas gotowania o 5 minut), które da się przygotować według indywidualnych preferencji: na chrupko lub miękko.

Urządzenie UNOLD pozwala także na podgrzewanie i gotowanie mięsa, jest też niezastąpione w przygotowywaniu ryżu.

Zalety parowaru uniwersalnego i urządzenia do gotowania jajek:

1. Wielofunkcyjne
2. Niewielkie gabaryty - kwadrat z zaokrąglonymi rogami o bokach 19 cm i wysokości 24,5 cm, dzięki temu urządzenie zmieści się na każdym blacie
3. Uniwersalny wygląd pasujący do każdego wystroju kuchni
4. Niesamowicie łatwe użytkowanie
5. Bezgłośne działanie
6. Obrotowe pokrętło ze sterowaniem czasowym (maksymalny czas gotowania to 40 minut) i symbolami ilustrującymi stopień twardości jajek
7. Gotowanie na parze na dwóch poziomach
8. Kilka sygnałów dźwiękowych powiadamiających o zakończeniu gotowania
9. Automatyczne wyłączanie urządzenia po każdym zakończeniu gotowania
10. Kubek (spód kubka wyposażony w szpikulec do nakłuwania jajek), pokrywę, wkład na jajka, ramkę i wkład do gotowania można zmywać w zmywarce

Na co koniecznie należy uważać:

1. Nie wolno zapomnieć, aby małe otwory w górnej części pokrywy zawsze były skierowane do tyłu, z dala od osoby używającej parowar
2. Najlepiej nie podnosić pokrywy podczas gotowania grozi to poparzeniem parą wodną

Testowaliśmy: Parowar UNOLD 38650.

Cena 139 zł.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 890

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1528

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4