Tort Sachera - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Najbardziej znany tort na całym świecie, którego smak zachwyca wszystkich niezależnie od miejsca zamieszkania. Krzysztof Ilnicki zdradza przepis, dzięki któremu samodzielnie przygotujecie ten pyszny deser w domu.

Ciasto
150 g masło
75 g cukier kryształ do żółtek
130 g żółtko
75 g cukier kryształ do bezy
200 g białko
180 g czekolada gorzka 60-70%
50 g maizena
50 g mąka T-450
20 g proszek kakaowy
60 g mielone migdały

Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrem, a następnie połączyć z masłem. Osobno ubić bezę francuską. Połączyć z miksem jajecznym. Dodać upłynnioną czekoladę. Wymieszać sypkie składniki i dodać do reszty. Blachę wyłożyć papierem, wypełnić rant i odpiec w 170°C z termoobiegiem. Przestudzić i podzielić na dwa płaskie blaty.

Konfitura
300 g morela bez pestki
15 g masło
70 g purée morelowe
25 g syrop glukozowy
0,3 g sól
50 g cukier kryształ
2 g pektyna NH

Podsmażyć na maśle pokrojone w kostkę (0,7-0,8 cm) morele. Dodać purée, syrop glukozowy i sól, a następnie podgrzać do ok. 60°C. Dodać wymieszany z pektyną cukier i zagotować. Zredukować do pożądanej konsystencji konfitury.

Ganache
150 g mleko
30 g syrop glukozowy
180 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
30 g masło
20 g rum

Zagotować mleko z syropem. Zalać obie czekolady i masło. Połączyć. Gdy temperatura miksu spadnie poniżej 45°C, dodać rum.

Montaż
Na upieczony i ostudzony blat wyłożyć konfiturę morelową. Przykryć drugim blatem. Zamknąć pory biszkoptu konfiturą. Oblać ganache'em. Na szczycie wykonać napis „Sacher".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 946

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1538

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4