Trzy odsłony kaszy

Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie!

Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com

 

Źródło witamin

Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z grupy B. Kasza jest również źródłem witaminy E, silnego antyoksydantu. Dzięki niej zapewniamy sobie dobrą kondycję organizmu, który nie będzie podatny ani na depresję, ani na chorobotwórcze bakterie.

Kasza polecana jest szczególnie osobom mającym problem z przewodem pokarmowym. Jej jedzenie powoduje regulację pracy jelit oraz wchłanianie cholesterolu. To niezwykłe źródło witamin ma również właściwości pozwalające na wzmacnianie naczyń krwionośnych. Kaszy nie powinny natomiast jeść osobo cierpiące na wrzody żołądka oraz refluks żołądkowo-przełykowy. Gruba kasza posiada duże ilości fosforu, chloru oraz siarki, co mogłoby powodować podrażnienie wrażliwego organizmu.

Rodzajów kaszy jest aż 8. Mamy kaszę gryczaną, jaglaną, kaszę mannę, jęczmienną, kukurydzianą, kuskus oraz owsianą. W tym artykule, postanowiliśmy się skupić na trzech pierwszych odmianach, które naszym zdaniem są najbardziej wartościowe.

 

Kasza o wielu twarzach

Z pozoru prosta, mało wykwintna kasza gryczana jest bliskim krewnym szczawiu oraz rabarbaru. Nie należy mylić gryki, czyli rośliny z której uzyskuje się nasiona kaszy gryczanej, ze zbożem. Jest to poważny błąd, ponieważ gryka należy do roślin rdestowatych, charakteryzujących się występowaniem zgrubień na łodygach oraz obupłciowych kwiatów.

Jest kilka rodzajów kaszy gryczanej. Mamy kaszę gryczaną naturalną, krakowską (nieprażoną), paloną oraz paloną w torebkach. Polecamy spożywać przede wszystkim naturalną kaszę gryczaną oraz kaszę krakowską, które zawierają największą ilość witamin. W przypadku kaszy palonej, podczas procesu wypalania, traconych jest aż 50 proc. składników odżywczych!

Kasza gryczana świetnie sprawdza się w połączeniu z daniami mięsnymi, gulaszami oraz sosami grzybowymi. Ta zmielona może stanowić dodatek do chleba czy ciasta. Wykorzystuje się ją również jako farsz do naleśników oraz pierogów w połączeniu z serem oraz warzywami.

Jest bardzo dużo przepisów, w których wykorzystywana jest kasza gryczana. Jednym z nich jest przepis na kotleciki z kaszy gryczanej. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali:

- 1 woreczka kaszy gryczanej,
- 25 dkg białego twarogu,
- 3 łyżek suszonych warzyw,
- 1 dużej cebuli,
- 2 plastrów boczku wędzonego,
- soli, pieprzu, papryki słodkiej mielonej, imbiru (do smaku),
- 2 jajek,
- 2 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżek mąki,
- bułki tartej do panierki.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszonych warzyw. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę, którą delikatnie podduszamy. Do wystudzonej kaszy z warzywami kruszymy twaróg oraz dodajemy boczek z cebulą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Mieszamy wszystko razem. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron.

Kasza gryczana świetnie smakuje również na słodko, czego przykładem może być czekoladowe ciasto z dodatkiem tej kaszy. Aby je upiec, będziemy potrzebowali:

- 200 g kaszy gryczanej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 4 jajek,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 100 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną w torebkach wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy woreczki, rozcinamy i wykładamy kaszę do miski. Pozostawiamy do ostudzenia. Do przestudzonej kaszy wsypujemy cukier i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Masło z połamaną na kawałki czekoladą roztapiamy w rondelku. Do ostudzonej kaszy gryczanej dodajemy roztopione masło z czekoladą i całość dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Do zawartości miski dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą tortownicy o średnicy 21-23 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut.

Ważne jest, aby przed dodaniem kaszy gryczanej do różnego rodzaju potraw, w odpowiedni sposób ją ugotować. Powinno się ją gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem oleju. Na 100 g kaszy przypada 1 łyżka oleju. Kaszę należy wrzucić do gotującej się wody. Trzeba jednak pamiętać, że podczas gotowania, kasza może zwiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie. Dlatego też warto przygotować duży garnek do jej gotowania.

 

20 przepisów na kaszę gryczaną. Kliknij!

Wiedzieliście, że kaszę gryczaną można dodać do domowej pizzy? Wypróbujcie świetne przepisy na kaszę gryczaną w 20 odsłonach!

 

Najstarsza i najzdrowsza kasza

O czym mowa? Oczywiście, o kaszy jaglanej, którą otrzymuje się z nasion prosa. Zawiera dużą ilość przyswajalnego białka. Jest źródłem witamin B1, B2 oraz B6. Dostarcza również do organizmu żelazo oraz miedź.

Kasza jaglana, dzięki zawartej w niej krzemionce, korzystnie wpływa na stawy, a także na skórę, paznokcie i włosy. Podczas przeziębienia może wspomagać działanie leków, gdyż zwalcza wirusy i działa wysuszająco. Ten rodzaj kaszy jest odpowiedni dla dzieci.

Wiele osób rezygnuje z jedzenia kaszy jaglanej przede wszystkim ze względu na charakterystyczną goryczkę. Można się jej jednak w skuteczny sposób pozbyć. Wystarczy, że podczas gotowania dodamy do wody mleko w proporcji pół na pół. Nieprzyjemny smak na pewno wtedy zniknie.

Dzięki temu, że kasza jaglana jest lekkostrawna, polecana jest wszystkim tym, którzy chcą przejść na dietę. Oprócz tego, nie zawiera glutenu. Mogą ją więc jeść wszystkie osoby cierpiące na celiakię.

Świetnym sposobem na rozgrzanie w długie, zimowe wieczory będzie przygotowanie kaszy jaglanej z gruszką i śliwką na ciepło.

Składniki:

- kubek kaszy jaglanej,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 plasterki świeżego imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- duża szczypta czosnku niedźwiedziego,
- szczypta czerwonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki asofetidy (przyprawy indyjskiej),
- szczypta soli morskiej,
- kilka kropel soku z pomarańczy,
- szczypta kurkumy,
- 3 duże śliwki,
- 1 gruszka,
- garść szpinaku, a najlepiej jarmużu.

Przygotowanie:

Przepłukaną, gorącą wodą i podprażoną kaszę z dodatkiem imbiru gotujemy, aż wchłonie całą wodę - w proporcji 1:2,5. Na patelni podsmażamy pokrojony czosnek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, asofetidę, sól, kilka kropli soku z pomarańczy, wszystko razem energicznie mieszając. Następnie dodajemy kurkumę, pokrojone śliwki, gruszkę ze skórką i olej kokosowy. Smażymy tak przez mniej więcej 5 minut i dokładamy ugotowaną kaszę. Mieszamy porządnie, ale delikatnie. Na końcu dodajemy porwany w ręku jarmuż lub szpinak. Powinniśmy odczekać ok. 30 sekund i wyłożyć na talerz.

 

15 przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej w kuchni. Kliknij!

Przepisy na kaszę jaglaną na słodko i w charakterze dania głównego. Sprawdź przepis na pikantne placki, sałatkę z bakłażanem!

 

Do zjedzenia o każdej porze dnia

Kaszę mannę można jeść na przeróżne sposoby, nadaje się na na śniadanie, obiad i kolację. Zawiera witaminy B1, B2, PP oraz B6. Ponadto dostarcza do organizmu potas, kwas foliowy, żelazo oraz magnez.

Na śniadanie można przygotować kaszę mannę na mleku, z dodatkiem świeżych owoców. Wystarczy dodać do 250 ml mleka 4 łyżki kaszy, aby uzyskać gęstą konsystencję.

Obiad z kaszą manną może być niezwykle atrakcyjny, ponieważ możemy zrobić z niej zarówno zupę, jak i drugie danie. Do przygotowania zupy potrzebne będzie:

- 1/2 szklanki kaszy,
- bulion z kostki,
- warzywa: marchewka, pietruszka, por, kilka różyczek brokułów i kalafior.

Przygotowanie:

Warzywa, z wyjątkiem brokułów i kalafiora, należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć kilka minut na oliwie. Następnie zalewa się je bulionem i po upływie 10 minut dodaje kaszę, a całość gotuje jeszcze przez około 10 minut. Na pięć minut przed końcem do zupy dodaje się kalafior oraz brokuły.

Na drugie danie polecamy gołąbki z kaszą manną, które przygotujemy wykorzystując:

- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1/2 kapusty białej,
- 1 szklankę kaszy manny,
- 1 cebulę,
- 1 całe jajko,
- przyprawy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem. Kapustę siekamy i dodajemy do masy. Następnie formujemy kulki, otaczamy je w mące, podsmażamy na patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy przez 1,5 godz. na małym ogniu. Na koniec dodajemy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 5 min.

Dzień polecamy zakończyć pysznymi papryczkami faszerowanymi mięsem i kaszą manną. Przepis z wykorzystaniem parowaru!

Składniki:

- 3 duże papryki,
- 1/2 wydrążonej papryki,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 20 dag piersi z kurczaka,
- 1 szklanka wody,
- 10 płaskich łyżeczek błyskawicznej kaszy manny,
- 1/2 pęczka pokrojonego koperku,
- 1/2 łyżki masła,
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego,
- przyprawa w płynie do zup i sosów.

Przygotowanie:

Mięso siekamy bardzo drobno. Cebulę drobno kroimy, a następnie szklimy na 1 łyżce masła. Gotujemy wodę z 1/2 łyżki masła i szczyptą soli, i zasypujemy kaszą manną. Gotujemy, energicznie mieszając przez 2 minuty, aż kasza się rozklei i zacznie odstawać od ścianek garnka. Mieszamy razem mięso, cebulę, kaszę mannę, koperek, sól, pieprz, przyprawę do zup. Z papryk ścinamy góry z ogonkiem. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne, tak, by nie uszkodzić ścianek papryk. Ze ściętych wierzchów usuwamy ogonki, a resztę kroimy w grubą kostkę razem z 1/2 papryki i dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy razem. Faszerujemy papryki. Nastawiamy parowar na 40 minut i tyle je gotujemy.

 

 

15 przepisów na pyszności z kaszy manny. Kliknij!

Zobacz aż 15 sposobów na wykorzystanie kaszy manny w kuchni. Można ją przyrządzać nie tylko na słodko. Świetnie sprawdzi się także w gołąbkach!

 

 

Czekamy na Wasze pomysły na wykorzystanie kaszy w polskiej kuchni!

 

Justyna Kruk/Smaker.pl

 

10 szokujących faktów o jedzeniu! Kliknij!

szokujące o jedzeniu

 

Jakie dania można przygotować z różnych rodzajów kaszy?
Kasza pomoże ci zadbać o cerę!
Kasza z owocami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 890

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1528

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4