Tych produktów nie kupuj w supermarkecie

Dla wielu osób supermarkety to jedno z największych dobrodziejstw naszych czasów. Szeroki asortyment i atrakcyjne promocje kuszą konsumentów. Warto jednak wiedzieć, których produktów nie powinniśmy kupować w tego typu sklepach.

1. Podejrzanie tanie mięso

Spacerując po sklepie zauważasz promocję na swoje ulubione mięso. Znakomicie! Ale zanim je kupisz sprawdź dokładnie z jakim towarem masz do czynienia. Oczywiście, promocja może wynikać z wielu czynników. Być może dostawca miał naddatek danego rodzaju mięsa i sprzedał je kilku sieciom w okazyjnej cenie. Tylko jak często może się do zdarzać? Niestety, zwykle promocja jest zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.
Jeśli znalazłeś mięso w zaskakująco niskiej cenie, koniecznie dokładnie je obejrzyj, sprawdź termin ważności oraz przeanalizuj dokładnie skład. Jeśli nie zauważyłeś niczego podejrzanego, kupuj śmiało.

Pobierz aplikację smaker

Gdy zapoznamy się ze składem zamieszczonym na opakowaniu chleba tostowego, natychmiast zauważymy, że lista zawartych w nim dodatków jest wyjątkowo długa. Znajdziemy tam mnóstwo substancji konserwujących oraz tych, które wzmacniają smak i zapach takiego pieczywa. W zwykłym chlebie, wypiekanym tradycyjnymi metodami, próżno szukać takich polepszaczy. Warto również wiedzieć, że sięgając po najpopularniejszy rodzaj pieczywa tostowego (pszenne), wybieramy chleb pozbawiony cennych składników mineralnych.

Co więcej, kaloryczność takiego pieczywa może nas bardzo niemile zaskoczyć. Czy wiedzieliście, że jedna kromka to ponad 90 kcal? To aż o 1/3 więcej niż w przypadku innych, popularnych chlebów. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że pieczywa tostowego zjadamy zdecydowanie więcej niż tradycyjnego. W końcu klasyczny sandwicz to nie jedna, a dwie kromki pieczywa, co przekłada się na 180 kalorii!

Specjaliści podkreślają, iż ten rodzaj pieczywa to istna pułapka dietetyczna. Nie jest on zbyt sycący, a po jego zjedzeniu głód poczujemy zdecydowanie szybciej niż w przypadku zwykłego chleba.

Paczkowana sałata bywa bardzo często sprzedawana jako produkt umyty i gotowy do spożycia tuż po wyjęciu z opakowania. I to właśnie tutaj może tkwić źródło problemu. Wiele osób nie myje takich warzyw, a to bardzo duży błąd, gdyż nigdy nie mamy pewności, iż zostały one odpowiednio oczyszczone.

Specjaliści są zdania, że przyczyną zatruć może być chociażby nawóz stosowany do uprawy sałaty. Produkuje się go z użyciem m.in. skorupek kurzych jaj, na których mogą znajdować się bakterie salmonelli. Ponadto, na większości delikatnych roślin (takich jak sałaty, szpinak lub kiełki) wyjątkowo mocno odbijają się warunki panujące w środowisku, w którym rosną. Wystarczy, że wody gruntowe zostaną zanieczyszczone, a zawarte w nich szkodliwe substancje, znajdą się również na naszym talerzu.

Naukowcy zaznaczają, że przypadki zatrucia salmonellą w wyniku spożycia niemytej sałaty są bardzo rzadkie, jednak warto zrobić wszystko, aby zminimalizować ryzyko jego wystąpienia.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

O poranku lubimy zjeść miseczkę płatków. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego producenci oferują nam je w przeróżnych smakach. Niestety, kolorowe płatki mają także swoje ciemne strony. Przede wszystkim znajdziemy w nich bardzo dużo dodanego cukru, którego zbyt duża ilość w diecie może prowadzić do otyłości. Ponadto, płatki śniadaniowe przygotowywane są z mąki pszennej z dodatkiem wielu barwników i utwardzonych tłuszczy roślinnych. Miseczka płatków może szybko sprawić, że będziemy jeszcze bardziej głodni niż przed ich zjedzeniem.

Jogurty uchodzą za zdrowe i faktycznie mogą takie być - pod warunkiem, że nie będą zawierać zbędnych dodatków. Niestety, wiele jogurtów, które znajdują się na sklepowych półkach to mieszanka kilku rodzajów cukrów, barwników, zagęszczaczy oraz innego rodzaju dodatków. Niekoniecznie pozytywnie wpływają one na nasze zdrowie. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na jogurt z dodatkiem słodkich posypek lub chrupek, może okazać się ze nasz zdrowy deser ma tyle samo kalorii, co naprawdę pożądana kanapka.

Warto czytać etykiety kupowanych przez nas produktów, gdyż może okazać się, że razem z nimi zjadamy... insekty! Jak to możliwe? W wielu przypadkach, różowy kolor jogurtów uzyskuje się poprzez dodanie do nich koszenili, występującej również jako kwas karminowy lub karmin. Jest to substancja, którą uzyskuje się z pancerzy czerwonych mszyc, żerujących na opuncjach. Co prawda, nie są one szkodliwe, jednak informacja ta z pewnością nie sprawi, że jogurt będzie nam bardziej smakować. Czasem bezpieczniej jest przygotować taką przekąskę w zaciszu własnej kuchni.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Może się wydawać, że jedzenie owoców, pod jakąkolwiek postacią, nie może nam zaszkodzić. Niestety, tak nie jest. Niektóre z dostępnych na rynku chipsów bananowych są smażone - zupełnie jak ich ziemniaczane odpowiedniki. To sprawia, że pół szklanki takich chipsów może mieć 200 kalorii i aż 10 gram tłuszczów nasyconych. Dodatkowo, proces smażenia pozbawia owoce wielu substancji odżywczych. Nasz organizm będzie nam zdecydowanie bardziej wdzięczny jeśli sięgniemy po pieczone przekąski lub świeże owoce.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 43584

30 min
70
Przekąski Cebulaczki

Cebulaczki to drożdżowe bułeczki nafaszerowane smażoną cebulą. Poniżej znajdz...

Odsłon: 1133

60 min
6
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 13108

30 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3