W Europie brakuje cebuli. Podrożała dwukrotnie

Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku.

Fot. Cezary Pecold / FORUM

W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli poszybowały do góry, co może sprawić, że dwa razy zastanowicie się zanim włożycie ją do koszyka.

Od ubiegłego roku hurtowa cena cebuli wzrosła aż o 96%, a przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi prognozują, iż warzywo to będzie jeszcze droższe. W tym roku producenci otrzymują około 1,38 zł za kilogram cebuli, tymczasem we wrześniu 2017 roku cena tego warzywa wahała się od 60 do 70 groszy za kilogram. Analitycy wskazują, iż ostatnio cena cebuli była tak wysoka w 2004 roku.

Pobierz aplikację smaker

Dlaczego cebula jest tak droga?

Skąd tak nagły wzrost cen? Przyczyną jest susza, która w tym roku dotknęła niemal całą Europę. Polskie zbiory są niemal o 14% niższe. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej w innych krajach. Holenderscy rolnicy, którzy do tej pory dostarczali na europejski rynek największe ilości tego warzywa, wyprodukowali aż 30% mniej cebuli niż w roku 2017. Podobnie stało się we Francji i w Niemczech.

Niższe zbiory bezpośrednio odbijają się na cenie warzyw w sklepach. Czarny scenariusz zakłada, iż konsumpcja cebuli w całej Europie drastycznie spadnie. Co gorsza, nie jest to jedyne warzywo, którego cena wzrośnie w najbliższym czasie. Eksperci alarmują, iż podobny los może spotkać marchew, pietruszkę i inne warzywa korzeniowe. Susza sprawiła, że jest ich nie tylko mniej, ale są one także gorszej jakości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2