Wakacje z klątwą faraona

Niektórzy Polacy stawiają na polskie kurorty, ale co raz więcej z nas rzuca się w wir dalekich, egzotycznych podróży. Jak spędzić wakacje za granicą bez przykrych niespodzianek?

Jak zapewnić sobie przyjemne wakacje?   Fot. 123RF.COM/PICSEL

Galop gringo

Galop gringo, klątwa faraona i zemsta Montezumy to nazwa jednej choroby, która charakteryzuje się ostrym bólem brzucha, wzdęciami, biegunką, wymiotami i wysoką gorączką. Ten zespół objawów, który nazwa się także biegunką podróżnych, często dopada Europejczyków na egzotycznych wojażach.


Co robić żeby nie zachorować?

Aby się ochronić przed chorobami należy wiedzieć, dlaczego Europejczycy tak ciężko znoszą wyprawy do Egiptu, Tunezji czy Turcji.

Główną przyczyną wakacyjnych problemów zdrowotnych jest inna flora bakteryjna Europejczyka oraz brak odporności na bakterie (rzadziej wirusy), które znajdują się w wodzie. Częstym problemem są również surowe owoce i warzywa, które turyści spożywają, a na których mogą się znajdować drobnoustroje lub pasożyty.

Z największym ryzykiem zachorowania wiążą się wyjazdy do Afryki, Ameryki Łacińskiej i Azji Południowej. W grupie niższego ryzyka są osoby podróżujące np. na Wyspy Karaibskie, do Chin czy Rosji.

By jak najlepiej uchronić się przed chorobami:

- nie należy pić wody wodociągowej;

- najlepiej pić mineralną wodę butelkowaną i gazowane napoje;

- należy unikać napojów z lodem (lód jest robiony z nieprzegotowanej wody wodociągowej);

- nie należy jeść produktów, które były gotowane lub smażone w zbyt niskiej temperaturze (niedogotowane mięso, surowe jajka, nieprzegotowane mleko);

- lepiej unikać sałatek (warzywa do nich użyte były prawdopodobnie myte wodą z kranu);

- należy unikać produktów pochodzących z niepewnych źródeł.


Inne rady dla Polaka na egzotycznych wakacjach

Surowe owoce i warzywa należy umyć, dokładnie wysuszyć i obrać ze skórki. Zwracajmy szczególną uwagę na higienę - po każdej wizycie w toalecie i przed każdym posiłkiem dokładnie umyjmy ręce. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w płyn antybakteryjny do rąk.

Osoby, które wybierają się na wakacje do krajów Ameryki Południowej lub Afryki powinny się zaszczepić przeciwko malarii. Pierwsze objawy tej choroby to osłabienie i gorączka, które można pomylić z reakcją organizmu na wysoką temperaturę i wilgotność otoczenia, dlatego należy być przygotowanym na każdą ewentualność.

Należy przed wyjazdem porozumieć się z lekarzem i poradzić się, które dodatkowe szczepionki mogą być niezbędne.

Przed wyjazdem należy również sprawdzić stan swojego uzębienia, aby podczas wyjazdu nie cierpieć przez ból zęba. Zazwyczaj niedaleko kurortów znajdują się gabinety stomatologiczne, jednak jeśli ktoś nie jest ubezpieczony albo gdy ubezpieczenie nie obejmuje dentysty, to należy się liczyć z wysokimi kosztami.


10 sposobów na to, aby mieć więcej energii! Kliknij!

pomidory


A jeśli zachorujesz?

Przed wyjazdem dobrze jest zaopatrzyć się we własną apteczkę z lekarstwami i poradzić się lekarza, jakie leki najlepiej ze sobą zabrać. Wtedy też mamy pewność, że lekarstwa są sprawdzone i że możemy je zażyć bez obaw.

Jeśli choroba nie ma ostrego przebiegu i nasze dolegliwości nie są zbyt dokuczliwe, można leczyć się samemu. Jeśli nie mamy ze sobą odpowiednich lekarstw, należy pójść do apteki i tam nabyć medykamenty. Apteki zazwyczaj są dobrze wyposażone pod tym względem - wielu turystów choruje i ma podobne objawy. Nie należy kupować lekarstw od nieznanych osób spotkanych w hotelu.

Bardzo ważne podczas biegunki jest regularne nawadnianie się zwykłą, butelkowaną woda niegazowaną. Pierwszego dnia można zastosować głodówkę, ale nie zapominając o obfitym nawadnianiu. Później dieta powinna być lekkostrawna.

Jeśli biegunce towarzyszy krwawienie, duże osłabienie lub wysoka temperatura należy bezzwłocznie udać się do szpitala. Kobiety w ciąży, dzieci i starsze osoby powinny udać się do szpitala, nawet gdy nie przechodzą ciężko choroby.


Ważne na wakacjach: Co jeść, żeby nie smakować komarom? Kliknij!

komary

Zobacz też: Jak dbać o rośliny na urlopie? | Lody niejeden mają smak | Jak to robią w Grecji?

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Źródło: Tomasz Mach "Biegunka podróżnych" [w:] "Gastroenterologia Kliniczna" 2011.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2