Wielki Piknik BlogerChef’a – kolejna inicjatywa dla blogerów, nie tylko kulinarnych!

Pokazy najlepszych szefów kuchni, kulinarne warsztaty, wspólne gotowanie, grillowanie, konkursy z nagrodami.

To tylko część z atrakcji jakie czekają na blogerów i innych gości podczas Wielkiego Pikniku BlogerChef'a, który odbędzie się 23 czerwca br. w Łasku k/Łodzi.

 

Miasteczko kulinarnych pasjonatów


Wielki Piknik BlogerChef'a to nowa inicjatywa twórców konkursu BlogerChef. Skierowana głównie do blogerów (nie tylko kulinarnych), ale otwarta również dla gości niebędących blogerami. W niedzielę 23 czerwca br. park przed hotelem Columna Medica**** w Łasku pod Łodzią zamieni się w małe tętniące kulinarnym życiem miasteczko. Pragniemy stworzyć dla blogerów miejsce, gdzie będą mogli przyjemnie spędzić weekend, pogotować w gronie innych pasjonatów sztuki kulinarnej i pokazać swoje kulinarne umiejętności. A także je poszerzyć, dzięki warsztatom z najwybitniejszymi osobistościami w branży gastronomicznej - zapowiada organizator, Marek Bielski. Udział we wszystkich atrakcjach Pikniku jest całkowicie bezpłatny.

 

Słodkie warsztaty


Niedzielne spotkanie blogerów rozpoczną warsztaty podczas których królować będzie czekolada! W wielu postaciach: ręcznie formowanych trufli, czekoladowych lizaków i pralin. Uczestnicy stworzą ponadto własne tabliczki czekolady! Z niecodziennym nadzieniem - jadalnym złotem, czerwonym pieprzem, kwiatami lawendy i innymi mało znanymi smakami. Warsztaty poprowadzi doświadczony cukiernik Piotr Chylarecki. Podobnie jak kolejne, których tematem będą słodkie wypieki. Idealne dla łakomczuchów, którzy uwielbiają domowe słodkości do popołudniowej kawy i sernik z przepisu babci na święta.


Kuchnia polska Adama Chrząstowskiego


Uczestnicy Pikniku będą poznawać lub ponownie odkrywać nie tylko klasyczne wypieki, ale również tradycyjne potrawy. Pod okiem mistrza kulinarnego Adama Chrząstowskiego przygotują m.in. okrasę z pstrąga, chłodnik litewski, kulebiak z miętusa, wielkopolską babkę ziemniaczaną i pieczone naleśniki z owocami leśnymi i polskim twarogiem.

Smaki lasu i suszonych pomidorów


Obok klasyki, na Pikniku BlogerChef'a zagości też sporo nowoczesności. Interaktywny pokaz kulinarny zatytułowany „Zapomniane smaki lasu sosnowego" skierowany jest do osób, które nie boją się łączyć awangardowych smaków z nowymi technikami gotowania.

 

Miłośnicy suszonych pomidorów z kolei, będą mogli przekonać się jak wiele mają one zastosowań. Marek Mocny z hotelu i restauracji POZIOM511**** pokaże, że z jednego słoiczka pomidorów OLE! można przygotować całe grillowe menu! Podpowie także jak codzienny obiad uczynić mniej codziennym, a proste błyskawiczne dania zamienić w kulinarne arcydzieła.

 

Strefy gotowania otwarte dla każdego!


Pokaz szefa kuchni będzie jedynie wstępem do prawdziwego gotowania. Gotowania blogerów i odwiedzających Piknik gości. W Parku przy Columna Medica**** zlokalizowane zostaną dwie strefy w których każdy będzie miał okazję zrealizować swój własny pomysł kulinarny. Indywidualnie lub grupowo. Pierwsza to strefa Hyde Park'u, obfitująca w całą gamę najrozmaitszych składników. Co z nich powstanie, zależy tylko od uczestników! Najciekawsze propozycje zostaną nagrodzone!

 

Wielkie grillowanie z Janem Niezbędnym


Drugą strefą z otwartą kuchnią będzie strefa grillowania z Janem Niezbędnym, pod okiem szefa kuchni restauracji przy hotelu Columna Medica**** - Pawła Pyry. Szef kuchni udzieli wszystkim zainteresowanym lekcji marynowania i przyprawiania mięsa, grillowania serów, warzyw i innych smakołyków. Mam nadzieję, że blogerzy poczarują tu trochę i stworzą niesamowite kompozycje przypraw. Bo tych, dzięki marce Appetita, będzie pod dostatkiem - mówi Paweł Pyra.

 

Herbaciany konkurs


Chcielibyśmy aby z Pikniku kulinarnego BlogerChef'a każdy z gości przywiózł ze sobą bogactwo nowych doświadczeń kulinarnych. Dlatego zależy nam na pokazywaniu ciekawych połączeń smaków, niebanalnych rozwiązań i zastosowań produktów. Stąd pomysł konkursu na deser z herbatą, realizowany z marką Teekanne - wyjaśnia organizatorka, Katarzyna Szatkowska. Zadaniem uczestników będzie stworzenie orzeźwiającego letniego deseru na bazie jednej z 6-ciu nowych herbat Teekanne (herbacianesmaki.pl). Nagrodą dla zwycięzcy jest roczny zapas herbaty.

 

Pieczarkowy „kociołek" i wyjątkowe piwa

 

Dla strudzonych gotowaniem blogerów i osób niegotujących organizatorzy przewidzieli ciepły lunch z ogromnego 1000-litrowego kociołka. Pyszne połączenie pieczarek, mięsa i warzyw otrzyma każdy zarejestrowany gość wydarzenia. Podobnie jak możliwość degustacji piw z browaru Amber o bardzo wyjątkowych smakach. Koniecznie zarezerwujcie sobie czas na niedzielną wycieczkę do Columna Medica**** 23 czerwca. Czeka na Was dużo cennej wiedzy, mnóstwo ciekawych ludzi i niesamowitych wrażeń - podsumowuje Katarzyna Szatkowska.

 

Informacja Prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 117

>60 min
0
Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 86

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2