Do góry

Wydarzenia

Co jedzą Szczęsny, Glik, Krychowiak, Milik, Lewandwoski i inni?

O sukcesie w sporcie zawodowym decyduje współgranie wielu, wzajemnie na siebie wpływających czynników. Jednym z nich jest dziś z pewnością właściwa dieta, która stanowi podstawowy element przygotowania zawodników. Kadra Polski w piłce nożnej ma w tej kwestii solidne zaplecze. Sekrety żywienia reprezentacji Polski odkryje przed nami kulinarny rozgrywający, szef kuchni i ekspert podczas warsztatów prowadzonych w Electrolux Taste Center – Tomasz Leśniak.

Zdrowo, szybko, smacznie i przyjemnie, tak wygląda gotowanie zgodne z trendem smart cooking. Miejscem, gdzie można o tym się przekonać jest Electrolux Taste Center w Warszawie. Pierwsze takie miejsce na mapie Polski, gdzie adepci sztuki kulinarnej mogą rozwijać swoje umiejętności. Tomasz Leśniak szef kuchni reprezentacji Polski w piłkę nożną wie z kolei jak ten trend smart cookingu wykorzystać i przenieść na wyjątkową formę naszych zawodników. Oprócz podstawowych zasad przygotowywania posiłków dla sportowców, czyli wykluczenia smażonych, ciężkich potraw z mięsa, zwłaszcza wieprzowiny oraz serwowania dużej ilości warzyw i owoców, kucharz reprezentacji musi wykazać się szeroką wiedzą z zakresu dietetyki. Musi także ściśle współpracować z fizjologami, lekarzami i trenerami kadry. Przede wszystkim jednak powinien rozmawiać z samymi kadrowiczami. O tym, że to właśnie jest główny klucz do sukcesu najlepiej wie Tomasz Leśniak - szef kuchni reprezentacji Polski, w kadrze niezmiennie od 10. lat.

Z chłopakami dużo rozmawiamy - mówi Tomasz Leśniak, szef kuchni reprezentacji i autor książki "Biało - czerwoni na talerzu" - Zawsze pytam ich jak im smakuje, na co mają ochotę, czego więcej nie serwować. Dzięki stałym kontaktom i rozmowom znam też ich zalecenia dietetyczne. Jeszcze przed posiłkami opowiadam im o tym, co ugotowałem, a czasem też staram się ich przekonać do wartościowych propozycji jak np. do ryb, batatów czy czerwonego ryżu - dodaje.

Przygotowanie-podanie-gol!

Tomasz Leśniak to dziś członek zespołu, bez którego trudno sobie wyobrazić sztab drużyny narodowej. Doskonale zna wszystkie kulinarne upodobania kadrowiczów. Przygotowuje dania uwzględniające indywidualne zalecenia dietetyczne, a przede wszystkim zawsze czuwa i dba o to by nie wydarzyło się nic co mogłoby negatywnie wpłynąć na kadrowiczów.
Każde rozpoczęcie zgrupowania, to dla mnie jak rozpoczęcie meczu. Denerwuje się bo ciąży na mnie spora odpowiedzialność. Tutaj nie ma miejsca na pomyłki, bo każda może wykluczyć zawodnika z gry. - mówi reprezentacyjny szef kuchni - Podczas meczów wyjazdowych zatrzymujemy się w sprawdzonych hotelach, ale ja i tak zawsze muszę mieć pewność, że wszystko jest odpowiednio przygotowane. Nigdy też nie podaję im czegoś, czego sam wcześniej nie spróbuję. W końcu wszyscy mamy jeden cel - gramy do wspólnej bramki! - dodaje.

Piłkarska dieta

Poziom zawodników reprezentacji to także nie lada wyzwanie dla kucharza. Wielu kadrowiczów na zgrupowania przyjeżdża z konkretnymi wytycznymi od swoich dietetyków i lekarzy klubowych. By sprostać tym różnym potrzebom, posiłki kadry przyjmują formę bufetu. Tam każdy znajdzie coś dla siebie. Nie ma jednak mowy o przysłowiowym koncercie życzeń. Wszystkie dania jakie znajdą się na stole, to kompozycja niezbędnych składników i wartości odżywczych. Zawodnicy świadomi swoich potrzeb, nigdy nie grymaszą. W kadrze gotuje się przede wszystkim zdrowo, ze szczególnym naciskiem na to by dania przygotowywane były bez glutenu i laktozy. Jednak zadaniem kucharza jest sprawić, by piłkarzom smakowało. Dlatego Tomasz Leśniak często urozmaica przepisy propozycjami samych kadrowiczów. Wykorzystuje także całą gamę dostępnych dziś na rynku produktów jak na przykład olej kokosowy, mleko sojowe, migdałowe czy jogurty sojowe oraz z mleka ryżowego.

Ich ulubione smaki to przede wszystkim smaki dzieciństwa - mówi Tomasz Leśniak - Jeśli tylko mogę to jakoś wykorzystać, staram się uwzględniać ich preferencje. Nigdy nie narzucam im autorytarnie swoich pomysłów.

Zwycięskie menu

Wokół kadry narosło kilka mitów na temat sposobu przygotowywania i otoczki samych zgrupowań kadry. Podczas, gdy kulisy czasem okazują się o wiele bardziej prozaiczne. A kuchnia to miejsce, gdzie wszelkim działaniom przyświeca przede wszystkim pragmatyzm.
Niektórzy kibice różnie reagują na informacje, że podczas zgrupowania kadrowiczom serwuję np. krewetki. Tylko, że one, dzięki dużej zawartości białka, są najlepszym sposobem na regenerację sił przed lub po meczu. - tłumaczy Leśniak - Jest możliwość realizacji zamówień specjalnych. Jeśli któryś z chłopaków ma ochotę na hamburgera, ma moją zgodę. Pod warunkiem, że będzie to 100% wołowina! - dodaje z uśmiechem.

Kuchnia mistrzów

Gotowanie smacznych i zdrowych posiłków jak te przygotowywane dla reprezentacji Polski w piłce nożnej to przede wszystkim wszechstronne umiejętności szefa kuchni. Jednak nie są to tylko dania, na które może sobie pozwolić tylko reprezentacja i sztab szkoleniowy. Dzięki unikalnym rozwiązaniom dostępnym na rynku każdy może menu polskiej kadry odtworzyć w swoim domu. Wykorzystując piekarniki parowe Electrolux jesteśmy w stanie przygotować szybkie, zdrowe i smaczne dania dla całej rodziny. Z kolei dzięki sportowym blenderom Electrolux możemy przygotować pożywne i pełne witamin koktajle, które możemy zabrać ze sobą do pracy. Ponadto samo próbowanie swoich sił w zdrowym gotowaniu umożliwia Electrolux Taste Center, przestrzeń stworzona z myślą o młodych adeptach sztuki kulinarnej, w której pod okiem ekspertów mogą rozwijać swoją pasję do gotowania. Przyjdź, poznaj i zainspiruj się wyjątkowymi rozwiązaniami!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń