Festiwal kwaśnicy!

Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy ma zaszczyt zaprosić wszystkich Państwa na JUBILEUSZOWY DZIESIĄTY Światowy Festiwal Kwaśnicy.

Generalny Kucharz a zarazem organizator imprezy Barbara Czul, oprócz głównego bohatera, jakim jest Kwaśnica zachęci Państwa do skosztowania dania przywiezionego do Żywca przez rodzinę Habsburgów, czyli kaczki. Zainaugurowany zostanie konkurs pod nazwą "Kaczka w tradycji kulinarnej miasta Żywca", który przybliży publiczności walory tej potrawy. Telewizja TVS z ekipą kulinarnego programu "Śląskie od Kuchni" po raz pierwszy zawita do Żywca i weźmie udział w Światowym Festiwalu Kwaśnicy.


Znakomity duet prowadzących: Wiesława Amborsa, Prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz górala rodem z Zawoi, Piotra Jezutka, w swoim popularnym kulinarnym show nie tylko opowiedzą o tradycji, kulturze Żywca oraz o samym Festiwalu Kwaśnicy i atrakcjach mu towarzyszących, ale przede wszystkim wezmą udział w tegorocznym konkursie kulinarnym i w ramach swojego programu przygotują potrawę tematyczną, w której prym będzie wiodła kaczka. Zgodnie z koncepcją programu mistrz polskiej kuchni i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Wiesław Ambros zdradzi swój przepis na danie z kaczką w roli głównej i spróbuje nauczyć sztuki jej przyrządzania swojego ucznia, Piotra Jezutka.

 

To jednak nie wszystko! W loży jury oceniającego konkurs zasiądzie sam Wiesław Ambros, któremu przypadnie zaszczyt poddawania ocenie kulinarnych zmagań wszystkich kucharzy, startujących w prestiżowym konkursie. Ekipa telewizji TVS będzie obecna w Żywcu niemal przez cały sobotni dzień. W jury zasiądą także mieszczanie żywieccy, m.in. Antoni Szlagor - Burmistrz Miasta Żywca. Oprócz znakomitego i jednego z najpopularniejszych w Polsce programów kulinarno-turystycznych "Śląskie od Kuchni" , zrealizowany zostanie dodatkowo felieton/relacja, w których pokazane zostaną atrakcje, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy Światowego Smakowania Kwaśnicy.


Ekipa realizatorska sprawdzi w czym tkwi fenomen imprezy, która w tym roku obchodzi swój 10-letni jubileusz, jakie są początki Festiwalu i w końcu, wraz z innymi uczestnikami Festiwalu, sprawdzi jak smakuje tegoroczna kwaśnica! Materiał filmowy z całości imprezy zostanie wyemitowany w programie śniadaniowym Cafe Silesia, w którym tuż przed rozpoczęciem Festiwalu pojawią się Barbara Czul i burmistrz Żywca, Antoni Szlagor, organizatorzy Światowego Festiwalu Kwaśnicy!

 

Gwarantujemy świetną zabawę w towarzystwie Gwiazd estrady. Wystąpią przed Państwem: Maryla Rodowicz, Modern Talking "reloaded" oraz zespół KULT z Kazikiem.

 

Zapraszamy w dniach 16-18 sierpnia do Żywca!

 

Mamy do rozdania po 2 wejściówki na każdy dzień festiwalu. Co zrobić żeby je otrzymać? Wystarczy napisać do nas maila na smaker@firma.interia.pl w tytule wpisując Festwial kwaśnicy. Zasada jest jedna - kto pierwszy ten lepszy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 103

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1