Łukasz Kawaller zwycięzcą pierwszej polskiej edycji "Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia"!

Za nami piekielnie gorące emocje, które jeszcze nigdy nie osiągnęły tak wysokiej temperatury!

Drzwi "Piekielnej Kuchni" otworzyły się na najważniejszą, finałową kolację. Wczorajszy serwis, w najpopularniejszej restauracji na świecie, był pierwszym finałowym serwisem w historii polskiej edycji "Hell's Kitchen", a Łukasz Kawaller został pierwszym zwycięzcą kulinarnego show Polsatu. Finał programu na antenie Telewizji POLSAT oglądało ponad 2 miliony widzów. Obecnie trwa przyjmowanie zgłoszeń do drugiej edycji programu.


W Wielkim Finale o miano najlepszego kucharza w "Piekielnej Kuchni" zmierzyli się najmocniejsi, najsilniejsi zawodnicy, którzy przetrwali dosłownie wszystko: Katarzyna Rajkiewicz, Łukasz Kawaller i Sylwia Biały. Drogą do ścisłego finału było rozpoznanie smaków. W tej konkurencji bezapelacyjnie wygrał Łukasz i jako pierwszy mógł przygotować się do głównego starcia. Kasia i Sylwia zremisowały i trafiły do emocjonującej dogrywki. Popisowe risotto Sylwii dało jej przepustkę do ostatniej walki w "Hell's Kitchen". Do finałowego serwisu Sylwia i Łukasz zaaranżowali swoją część restauracji oraz wzbogacili menu restauracji o własne dania. W przygotowywaniu pomagali im uczestnicy, którzy odpadli z programu. Emocje, które gromadziły się w zawodnikach przez 10 tygodni sięgnęły zenitu! Podczas kompletowania drużyn doszło do wielkiej kłótni, gdy Sylwia wybrała Paulinę Sawicką, narzeczoną Łukasza. Sawicka nie kryła zaskoczenia i ostro sprzeciwiła się wyborowi Sylwii. Oburzona Biały opuściła restaurację tuż przed rozpoczęciem finałowego serwisu! Wszyscy zastanawiali się, czy wróci - jednak wróciła, a szef Amaro wyrzucił z kuchni Paulinę. Za nią dobrowolnie wyszedł Grzegorz Kaźmierczak.

Finaliści stoczyli morderczą walkę, ale znakomicie poradzili sobie w roli szefów kuchni "Hell's Kitchen". Jednak zwycięzca mógł być tylko jeden! Decyzją szefa Amaro w pierwszej polskiej edycji "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" nagrodę główną, 100 tysięcy złotych oraz pracę w Atelier Amaro, otrzymał Łukasz Kawaller!
- Nagroda główna 100 tysięcy złotych - pozwolimy ci coś z tym zrobić, jutro w pracy! O 9 rano w Atelier Amaro! Możesz przyjąć fartuch! - powiedział, pełen emocji, Wojciech Modest Amaro.


Łukasz tak komentuje swoje zwycięstwo:
- Gdybym powiedział, że jestem szczęśliwy, to byłoby to za mało. To nie jest tylko szczęście... Powtarzałem w tym programie, że po raz pierwszy w życiu walczę o życie. Dziś, właśnie dziś, osiągnąłem swój cel, o który walczę przez całą swoją zawodową karierę. Dziś mogę powiedzieć, że osiągnąłem swój cel, na który tak długo czekałem. Dostałem szansę pracy w jedynym miejscu w kraju, o którym marzyłem tak długo. W każdym odcinku programu "Hell's Kitchen" czułem się szczęśliwy, że Szef Amaro poświęca mi swój czas, a już za chwilę będę mógł stanąć w jego restauracji i przy nim dzielić jego filozofię i miłość do kuchni. Będę mógł cieszyć się jego wiedzą i doświadczeniem. To wszystko spotkało mnie w zamian za pracę, wysiłek, oddanie i koleżeństwo, które dawałem z siebie w programie, i tak bardzo wierzyłem w to, że Szef to wszystko widzi. Nigdy nie byłem w tak ekstremalnej sytuacji, tym bardziej cieszy mnie to, że Szef widział, ile mnie to wszystko kosztowało. A co do mojej przyszłości? Przede mną jeszcze wiele lat nauki i doskonalenia mojej sztuki kulinarnej. Wierzę jednak w to, że właśnie dziś jestem na najlepszej drodze ku spełnieniu moich kolejnych celów i pragnień. Dziś jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem. Wielkie słowa uznania kieruję dziś do Pauliny, dzięki której miałem siłę do walki, dzięki której z dnia na dzień mocniej wierzyłem w to, że dam radę - dałem radę, daliśmy razem radę!

Przypomnijmy, Łukasz Kawaller ma 24 lata i gotowaniem zajmuje się zawodowo. Dał się poznać jako najbardziej opanowany i spokojny uczestnik programu. Według większości uczestników to on miał największą wiedzę na temat gotowania oraz pracy w kuchni. Szef Wojciech Modest Amaro najczęściej wyznaczał go na kapitana drużyny. Łukasz, jako jedyny uczestnik kulinarnego show Polsatu, zastąpił szefa "Piekielnej Kuchni" podczas serwisu. Prywatnie narzeczony Pauliny Sawickiej, która także występowała w programie. Miłość do gotowania i dzielenie się nią z innymi sprawiły, że Łukasz w wielkim stylu wszedł do finału pierwszej polskiej edycji "Hell's Kitchen". Kawaller zachwycił Wojciecha Modesta Amaro i wygrał nagrodę główną, 100 tysięcy złotych oraz pracę w Atelier Amaro.


Źródło: Informacja praswoa/Interia.pl. Fotografie Studio Flesz.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2