Szef Kuchni Roku połączy smaki podczas live cookingu

Zastanawialiście się kiedyś nad przygotowaniem potrawy z użyciem whisky? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie podczas najbliższego Whisky Live Warsaw. Szef Kuchni Roku Jarek Walczyk złamie stereotyp tego szlachetnego trunku, prezentując na żywo jego szerokie zastosowanie podczas gotowania.

Food pairing to nowatorski sposób doskonalenia sztuki kulinarnej, zyskujący coraz szersze grono zwolenników. Dotychczas zajmowali się nim jedynie prawdziwi pasjonaci oraz wprawieni znawcy kulinarni. Dziedzina ta zgłębia umiejętność odnajdywania nut smakowych i zapachowych w produktach, aby skomponować interesującą recepturę. Mistrzowie food pairingu przesuwają granice i bawią się na pozór niepasującymi do siebie smakami, odkrywając nowe horyzonty w kuchni. Okazuje się, że jednym z trunków, który wbrew obiegowym opiniom doskonale sprawdza się w kuchni jest whisky. Zawarte w nim bogactwo aromatów może znacząco poprawić smak wielu potraw.

O prawdziwości tego twierdzenia przekonają się uczestnicy Whisky Live Warsaw 2016 (14-15 października br.), którzy zdecydują się wziąć udział w sesjach live cooking z udziałem Jarosława Walczyka, Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pan Walczyk jest również zdobywcą tytułu „Szef Kuchni Roku 2015" oraz szefem kuchni restauracji Strefa w Warszawie - zwycięzcy plebiscytu „Poland 100 Best Restaurants 2015". Organizatorzy przewidzieli dwie płatne sesje food pairing - w piątek (14 października) o godz. 19.00 oraz w sobotę (15 października) o godz. 15.00. Każda z nich zakończy się kolacją, składającą się z pięciu potraw w akompaniamencie odpowiednio wyselekcjonowanej whisky słodowej.

Poza Jarkiem Walczykiem w sesjach wezmą też udział inni znani w środowisku gastronomicznym szefowie kuchni. Iwona Niemczycka jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Z drugiej strony lustra. W tym roku otrzymała tytuł Kobieta Szef Gault&Millau 2016 regionu Polski Północnej. Z kolei Grzegorz Labuda to szef kuchni restauracji Szafiarnia 10 w Gdańsku. Jest również autorem popularnych książek kulinarnych, m.in.: „Przysmaki szlacheckie", „Domowa Paszteciarnia", „Niezwykłe obiady" czy „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Trzecią osobą prowadzącą będzie Monika Ignaciuk, Manager ds. Rozwoju Produktu w firmie Ambasador92. W Akademii Pomysłów prowadzi ona szkolenia dla profesjonalnych cukierników, lodziarzy oraz gastronomów. Swój udział zapowiedział też Patryk Dziamski, uczestnik 4. edycji programu Top Chef, Kucharz ─ Odkrycie roku 2015 według Poland 100 Best Restaurants.

W przygotowywanym na sesje food pairing menu znalazły się między innymi: Rillettes z jagnięciny, wołowina w trawie żubrowej, flaczki cielęce, jesiotr, kaczka i krem angielski. Do każdej z potrawy będzie podawana inna odmiana whisky. Jedna sesja z udziałem nie więcej niż 18 osób potrwa około 2-3 godzin. Koszt uczestnictwa w live cookingu to 350 zł.

Wejściówki na wydarzenie "Whisky Live Warsaw 2016" do wygrania w naszym konkursie.

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2