VI Festiwal Pierogów w Krakowie

15-17 sierpnia 2008, Mały RynekOdkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej w polskiej, tradycyjnej kuchni?

Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym wśród twórców najsmaczniejszych pierogów. Podczas ubiegłorocznego festiwalu uznanie jury i publiczności zdobyły pierogi ze szpinakiem, a także z kaszą
i wędzonką oraz pierogi z jabłkami w płatkach róż. Ciekawe, czym mistrzowie kuchni zaskoczą nas tym razem?

Kolejna edycja festiwalu to nie tylko rywalizacja o przechodnie statuetki Kazimierza Wielkiego (głosowanie publiczności) i św. Jacka z Pierogami (werdykt profesjonalnego jury). Nie zabraknie kiermaszów, koncertów oraz pokazów trudnej przecież sztuki wyrabiania ciasta i lepienia pierogów. Mistrzowie kuchni Zbigniew Kurleto oraz Piotr Krawczyk udowodnią, że pierogi są zawsze modne i jest dla nich miejsce także w kuchni XXI wieku. Natomiast szefowie kuchni Tomasz Czyżewski oraz Marcin Mróz zaprezentują nowoczesne sposoby ich podawania.

Duża część atrakcji skierowana jest do najmłodszych. Głównie z myślą o nich zaplanowano show klauna Bartosza "Tapera". Dzieci ucieszy także mini zoo oraz lajkonik. Dzięki edukacyjnemu programowi "Od ziarenka do pierożka" milusińscy dowiedzą się, jak robi się pierogi i jak długi to proces, zanim ulubione danie trafi na stół.
Familijnie powinno być podczas zabaw i gier prowadzonych przez Apollo Film Kijów.Centrum, a najodważniejsi spośród publiczności mogą stanąć do rywalizacji
w konkursie lepienia pierogów.

Festiwal to jednak przede wszystkim raj dla smakoszy. Rok temu skonsumowano ponad 180 tysięcy pierogów. Wynik imponujący! Tegoroczną degustację umilą występy kapeli góralskiej Baciarka oraz zespołu folklorystycznego Pierony. Natomiast prestidigitatorskie popisy Teatru Iluzji Mefisto sprawią, że dosłownie "rozpłyną się w powietrzu" nie tylko drobne przedmioty w rodzaju chusteczek czy bukietów. Podczas pokazów ze stołów
w zawrotnym tempie znikać będą na pewno także... pierogi.

Skąd w ogóle zamysł imprezy? Ideą festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych i promocja walorów kuchni staropolskiej wśród przybywających do grodu Kraka turystów. Sierpniowy termin też nie jest przypadkowy. To odniesienie do dawnego obyczaju, który w dniu święta Matki Boskiej Zielnej nakazywał kropienie ziół wodą święconą i lepienie pierogów. To także pewien rodzaj czci oddanej postaci Świętego Jacka Odrowąża (ur. 1183 r. w Kamieniu Śląskim, zm. 15 sierpnia 1257 r.
i pochowanego w kościele Dominikanów w Krakowie), kaznodziei i misjonarza, którego kult wykracza daleko poza granice Polski. Podanie głosi, że św. Jacek w czasach głodu żywił biednych pierogami, które sam wymyślił i sam przygotowywał. Według innej legendy, przechadzając się ulicami Krakowa, po prostu poczęstował biedaków tą elitarną dla nich wtedy potrawą.
Choć powszechnie panuje przekonanie - zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców - że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, nie jest to do końca prawda. Ojczyzną pierogów są bowiem Chiny. Do Europy, konkretnie do Włoch, zostały przywiezione przez Marco Polo. Według historycznych przekazów do Polski azjatycki pomysł dotarł w XIII wieku - de facto dzięki krewnemu św. Jacka - biskupowi Iwo Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.

Kuchnia polska od razu pokochała pierogi. Od lat są naszą specjalnością kulinarną. Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie. Można rzec, że dziś to danie przeżywa prawdziwy renesans.

Samo słowo "pierogi" zadomowiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Według słownika Aleksandra Brücknera to jedyna u nas pozostałość z prasłowiańskiego słowa pir, oznaczającego biesiadę oraz bardziej specyficznie - nazwę ciasta obrzędowego. Niegdyś pierogi pieczone były tylko z okazji świąt i w zależności od okoliczności różniły się kształtem i farszem. Jadano kurniki - duże, weselne o wielu nadzieniach, ale zawsze z dodatkiem kurzego mięsa. Na stypach z kolei podawano knysze - pierogi żałobne. Na początku Nowego Roku pieczono kolatki, na pamiątkę pogańskiego święta "Kolady". Były wreszcie regionalne odmiany: hreczuszki - przyrządzane z mąki gryczanej oraz sanieszki i socznie - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.

Proste w formie, a zarazem treściwe, odkrywane na nowo i urozmaicone nowoczesnymi farszami, takie są właśnie nasze kochane pierogi!
Wszystkie wydarzenia na Małym Rynku. Szczegóły na stronie: www.karnet.krakow.pl oraz www.biurofestiwalowe.pl
Realizator tegorocznej edycji: Magillo i Krakowskie Biuro Festiwalowe.

INTERIA.PL



PROGRAM FESTIWALU

piątek, 15 sierpnia 2008
prowadzący: Rafał Jędrzejczyk

10.00 - uroczysta msza święta w intencji krakowskich restauratorów w Bazylice Mariackiej,
po mszy poświęcenie ziół i przejazd na Mały Rynek
12.00 - otwarcie festiwalu
12.00 - 14.00 - show klauna Bartosza "Tapera"
12.00 - 18.00 - mini ZOO, Lajkonik
12.30 - 15.00 - "Od ziarenka do pierożka" - jak się robi pierogi?
12.30 - 18.00 - zespół folklorystyczny Pierony
13.00 - nowoczesne sposoby podawania pierogów w wykonaniu szefa kuchni Karczmy Rochatyna
13.00 - 16.00 - konkurs na restaurację serwującą najsmaczniejsze pierogi
(wybór publiczności)
13.00, 16.00 - zabawy i konkursy przygotowane przez Apollo Film Kijów.Centrum
14.00 - Teatr Iluzji Mefisto
17.00 - ogłoszenie wyników konkursu na restaurację serwującą najsmaczniejsze pierogi



sobota, 16 sierpnia 2008
prowadząca: Anna Konopka

12.00 - otwarcie drugiego dnia festiwalu
12.00 - 14.00 - show klauna Bartosza "Tapera"
12.00 - 18.00 - mini ZOO, Lajkonik
12.30 - 15.00 - "Od ziarenka do pierożka" - jak się robi pierogi?
12.30 - 19.00 - kapela Baciarka
13.00, 16.00 - zabawy i konkursy przygotowane przez Apollo Film Kijów.Centrum
14.00, 15.00 - konkurs lepienia pierogów dla publiczności
14.00 - 16.00 - konkurs na najlepsze pierogi (wybór jury)
16.30 - ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze pierogi
17.00 - pokaz kulinarny "Kuchnia XXI wieku - pierogi zawsze modne" w wykonaniu mistrzów kuchni: Zbigniewa Kurleto i Piotra Krawczyka

niedziela, 17 sierpnia 2008
prowadząca: Anna Konopka

12.00 - otwarcie ostatniego dnia festiwalu
12.00 - 14.00 - show klauna Bartosza "Tapera"
12.00 - 18.00 - mini ZOO, Lajkonik
12.30 - 15.00 - "Od ziarenka do pierożka" - jak się robi pierogi?
12.30 - 18.00 - zespół folklorystyczny Pierony
13.00 - nowoczesne sposoby podawania pierogów w wykonaniu szefów kuchni: Tomasza Czyżewskiego i Marcina Mroza
13.00, 16.00 - zabawy i konkursy przygotowane przez Apollo Film Kijów.Centrum
14.00 - Teatr Iluzji Mefisto
18.00 - zakończenie VI Festiwalu Pierogów w Krakowie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 318

15 min
4
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0