XI Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy Żywiec 2014

XI edycja Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy odbędzie się w żywieckim Amfiteatrze pod Grojcem w dniach 15-17 sierpnia 2014.

Największą atrakcją Festiwalu będzie oczywiście smakowita kwaśnica. Ale to nie wszystko! Na scenie Festiwalu zagrają m.in.: zespół Piersi, Mirami, Weekend i Mesayah. Oprócz koncertów na publiczność czekają dodatkowe atrakcje: Międzynarodowy Zlot Motocyklowy, na który co roku przybywa ok. 1500 motocyklistów z Polski oraz Słowacji, Czech, Niemiec, Austrii a nawet Anglii, pokazy sztucznych ogni i nie tylko.

Nie zabraknie również zabaw i konkurencji dla dzieci, młodzieży i dorosłych z cennymi nagrodami. Dla dzieci zorganizowane będą programy artystyczne oraz urozmaicone konkurencje sportowe. Odbędzie się m.in. cykl warsztatów sensorycznych, cukierniczo-piekarniczych dla dzieci. Planowane jest między innymi:

- śniadanie na trawie, na które dzieci ręcznie uformują cesarskie kajzerki i inne pyszne przekąski,

- podwieczorek w plenerze z polskim jabłkiem w roli głównej,

- wypiekanie chlebowego naczynia na niedzielną kwaśnicę,

- spotkanie z Mistrzem piekarniczym/cukierniczym, który opowie o tajnikach swojej pracy,

- warsztaty sensoryczne z produktami wykorzystywanymi w piekarni tradycyjnej.

Generalny Kucharz, a zarazem organizator imprezy Barbara Czul wraz z najlepszym kucharzem na Żywiecczyzna, gazdą tego miasta, burmistrzem Antonim Szlagorem. Wspólnie zadbają o to aby smak tej wspaniałej potrawy pozostał do przyszłego roku.

Bilety w przedsprzedaży kosztują 12 zł. Bilety nabyte w kasach w dniu koncertu będą kosztować 15 zł.

Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2