Znamy Mistrzów Europy BBQ 2014

Dwa tygodnie temu w Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ. Trzy dni trwały zmagania kilkudziesięciu drużyn z całego świata: wołowina z certyfikatem QMP, wieprzowina, drób, ryba, danie narodowe oraz deser. Uczestników oceniało międzynarodowe Jury złożone z ponad 30 sędziów.

Zwyciężyli Szwedzi ale doskonale poradzili sobie także Estończycy, mieszany team Austriacko-Niemiecki oraz Norwegowie.

Polska wołowina QMP hitem Mistrzostw

Historia BBQ wywodzi się z tradycji kowbojskich kiedy to kawałki wołowiny były zakopywane w wygasającym ognisku i rano były upieczone, kruche i soczyste dlatego na Partnera Strategicznego Mistrzostw wybrana została Polska Wołowina QMP. Certyfikowana wołowina dojrzewająca, która słynie ze swojej miękkości, kruchości, soczystości. Uczestnicy wszystkich teamów chętnie odpoczywali w biało czerwonym namiocie QMP w przerwach podczas przygotowań do konkursu. Zajadali się polskimi stekami i znakomitym pieczony udźcem QMP. Na końcu imprezy nie było drużyny, która nie powtarzałaby głośno i z uznaniem słowa „WOLOWINA".

 

Przede wszystkim świetna zabawa

Drużyny były bardzo dobrze przygotowane i do zadań konkursowych podeszły z pełnym profesjonalizmem. Dla większości z nich branie udziału w podobnych konkursach na całym świecie to sposób na życie. Pomimo rywalizacji wszyscy doskonale się bawili i dbali nie tylko o najlepszy smak dań ale także o show towarzyszące przygotowaniom.

Atrakcje dla całej rodziny

Goście i kibice z całej polski oprócz fantastycznego pokazu sztuki kulinarnej mieli możliwość skorzystania z wielu atrakcji. Imprezę uświetnił zlot motocyklistów, występy muzyków country, a także koncerty gwiazd takich jak Ewelina Lisowska i Patrycja Markowska oraz zagraniczne gwiazdy Sandra oraz Jennifer Rush.


 

Historia Mistrzostw

Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich, a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.


Grillowanie a BBQ

Różnica pomiędzy grillowaniem, a barbecue jest znacząca. Grillowanie jest szybką formą przyrządzania dań na „dużym ogniu". Temperatura grillowania to około 200C-300C, a czas kilka lub kilkanaście minut, na ruszcie umiejscowionym bezpośrednio nad żarem. Barbecue umożliwia przyrządzanie dań na „małym ogniu". Trwa znacznie dłużej, kilka lub nawet kilkanaście godzin, temperatura może być kontrolowana w szerokim zakresie od 50C do 300C. Czas obróbki cieplnej jest długi lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa, które może mieć wiele różnych aromatów w zależności od inwencji autora. Metodą BBQ można poradzić sobie nawet z trudniejszymi w przyrządzaniu kawałkami mięsa jak żeberka czy mostek, na grilla potrzebujemy wysokiej jakości steki, czy inne delikatne kawałki mięsa.

Źródło: Informacja prasowa
Zdjęcia dzięki uprzejmości Konkurs Polska Wołowina na FB

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 104

30 min
3
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 166

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3