Wyłoniliśmy laureatów VII tygodnia konkursu!

Konkurs dobiegł końca. Bardzo dziękujemy za wszystkie, liczne zgłoszenia. Dzięki Wam poznaliśmy mnóstwo wybornych przepisów na dania z wykorzystaniem makaronu Barilla.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Agnieszka W. z Gryfic. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Aneta G. z Bieliny (zobacz przepis), Pani Iwona CH. z Krakowa (zobacz przepis), Pani Ewelina S. z Otwocka (zobacz przepis) oraz Pani Marta Sz. z Płocka (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Agnieszki W. z Gryfic

Potrzebne będą:

20 szt. makaronu cannelloni Barilla Emiliani
1 ząbek czosnku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
500 g opłukanego i sparzonego szpinaku
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 g sera ricotta
100 g tartego sera mozzarella
4 suszone pomidory z oleju
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
Sos:
600 ml mleka 3,2%
55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)
20 g masła
Sól, świeżo mielony biały pieprz
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 żółtka

Sposób przygotowania:

Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella oraz drobno pokrojone pomidory, ponownie wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.
Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowymi piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.

Zobacz zwycięski przepis Pani Anety G. z Bieliny, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36286

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 422

30 min
9

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4