Wyniki konkursu: za co cenisz polską kuchnię?

Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, w którym do wygrania były książki „Kuchnia staropolska" wydawnictwa Buchmann. Zobacz, czy to do ciebie powędruje nagroda.

Bardzo cieszymy się, że podobnie jak my, kochacie polską kuchnię i doceniacie jej różnorodność. Wybór zwycięzcy nie był łatwy, jednak jury po długich obradach zadecydowało, że nagrody powędrują do:

Engelavae:

Za to wszystko, co jest tak nieprzewidywalne. Za zamykanie ziemniaków w cieście i przygotowywanie w ten sposób najlepszych pierogów na świecie. Za dorzucanie szczypty soli do każdego drożdżowego ciasta, bo to nieodłączny element magii, który pozwala mu tak nieziemsko wyrastać i smakować. I za to, co w tej kuchni polskiej najprostsze - poza zawiesistymi sosami, aromatycznym zapachem suszonych grzybów i sernikiem, w który wchodzi pół kilograma cukru - za ten chleb najprostszy, pszenny. Nigdzie na świecie nie można znaleźć drugiego takiego.

Sylwestra:

Polską kuchnię cenię za jej specyficzny smak i klimatyczny charakter. Pachnące olchowym dymem domowe wędliny, polskie ryby z naszych jezior a także obficie zastawione stoły są piękną częścią naszej kultury. Wiele potraw wywodzi się z czasów historycznych, co nadaj im wyniosły charakter.

Katarzyny:

Kuchnię polską cenię za smak, prostotę i naturalne zdrowe produkty. Za ten aromat unoszący się przy gotowanym bigosie i za każdego pieroga w którym jest tyle smaku (a przecież taki prosty w wykonaniu). Cenię ją za to że mając dorodne polskie jabłka jesteśmy w stanie wyczarować pyszną pieczeń, szarlotkę, nalewkę. Tyle dobroci. Nie musimy szukać w produktach egzotycznych. Kocham polskie, bo polskie jest proste i smaczne.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 128

wszystkie
11
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2