Za co kochamy brokuły?

Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy?

Fot. 123RF/Picsel

Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i nadal cieszą, we Włoszech. Stamtąd też wypłynęła ich ekspansja na cała Europę. Jadalną częścią brokułu jest łodyga oraz kwiatostan, zwany różą. Jeżeli na kupowanym przez nas brokule zauważymy fioletowe plamki to znaczy, że warzywo właśnie kwitnie.

 

Brokuły cieszą się ogromną popularnością wśród... kulturystów! Wzmacniają bowiem stawy oraz wspomagają rozwój mięśni, chroniąc je jednocześnie przed bolesnymi skutkami przetrenowania, dzięki obniżaniu poziomu kortyzolu w organizmie.

 

Brokuły mogą być także naszym sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworowej. Dzięki znanemu powszechnie beta-karotenowi oraz chlorofilowi, a także związkom o bardziej tajemniczych nazwach jak sulforafan, izotiocyjany i idynol-karbinol, brokuły chronią nas przed bardzo długą listą nowotworów. Jedzenie brokułów rozpościera parasol ochronny nad jelitem grubym, prostatą, piersiami, przełykiem, żołądkiem, skorą, płucami...

 

Brokuły pomagają też zachować szczupłą i atrakcyjną sylwetkę. Jest to warzywo wyjątkowo sycące, a jednocześnie niskokaloryczne. 100 g brokułu to jedynie 26 kcal. A w tych 100 gramach mieści się szereg witamin i minerałów o dobroczynnym dla nas działaniu. Chociażby zestaw A, C, E i K, który nadaje naszej cerze zdrowego blasku. No i błonnik!
Z innych dobrodziejstw warto wspomnieć o żelazie, wapniu i magnezie, których nie powinno zabraknąć w żadnej diecie. O obecność brokułów w codziennym menu powinni zadbać także cukrzycy. Brokuły odbudowują bowiem uszkodzone naczynia krwionośne, a także zmniejszają ryzyko zawałów, czy wylewów powodowanych cukrzycą.

 

Smak brokułów można opisać jako smak kalafiora z plusem. Są lekko mdłe, o charakterystycznym aromacie i doskonale łączą się z takimi przyprawami i dodatkami, jak gałka muszkatołowa, czosnek, twarde sery, feta czy bryndza. Jako warzywo delikatne łatwo je rozgotować. Najlepiej brokuły gotować na parze, wówczas zachowają i jędrność, i piękny zielony kolor.

 

Zobacz 12 pomysłów na pyszne brokuły!

Brokuły z sosem czosnkowym. Kliknij!

 

Brokuły z fetą. Kliknij!

Zupa brokułowa. Kliknij!

Brokuł a'la szpinak. Kliknij!

Naleśniki z brokułami. Kliknij!

Roladki z farszem brokułowym. Kliknij!

Makaron z pomidorami i brokułami. Kliknij!

 

...i niemal 400 zdrowych i pysznych zastosowań brokułów. Kliknij! >>

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
15
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1