Zawijane Zrazy Wołowe

Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole.

Składniki:

- 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g cebuli
- 50g musztardy sarepskiej
- 200g ogórków kiszonych
- 10 g mąki do oprószenia zrazów
- 60 g tłuszczu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyzki majeranku
- 5 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne


Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem.

2. Posmarować musztardą, posypać majerankiem solą i czarnym pieprzem

3. Boczek wędzony i ogórek kiszony pokroić w bardzo cienkie plastry.

4. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na maśle.

5. Na każdy płat mięsa położyć plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.

6. Całość zwinąć, zrazy, spiąć wykałaczkami, oprószyć i mąką, zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, poczym przełożyć do rondla, podlać 1 litrem wody dodać przyprawy i kostki mięsne całość duś około 30 minut pod przykryciem.


Danie dla czterech osób
Danie dość trudne w przygotowaniu
Czas przygotowania 45 min
Kuchnia polska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 500

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0