Zdrowe z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów

Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób.

Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, nie warto ograniczać się tylko do gotowych mieszanek, które znajdziemy na sklepowych półkach. Okazuje się, że zrobienie samego własnej kawy i herbaty, z tego co znajdziemy w swoich ogródkach, na łące lub w lesie wcale nie jest takie trudne.

Krok po kroku jak zabrać się za przygotowanie własnych kompozycji kawowych i herbacianych opisują szczegółowo autorzy książki „Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów" Katarzyna Mikulska i Artur Bokła.

Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. W książce znajdziemy przepisy m.in. na herbatę lipową z malinami i miodem, karmelową kawę z prażonych orzechów laskowych, syrop z pędów młodej sosny na kaszel, mleczną kawę z orzeszków lipy i wiele, wiele innych...

Herbata lipowa na wieczory przy ognisku

1 łyżeczka fermentowanych liści lipy
1 plasterek pomarańczy,
3 goździki,
cukier trzcinowy (do smaku),
½ szklanki rumu,
½ szklanki wody

Liście zalej wrzątkiem i parz przez 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie oddziel liście od naparu.
Do zaparzonej herbaty wlej rum, wrzuć pomarańczę, goździki i dopraw cukrem do smaku.

Autorzy: Katarzyna Mikulska, Artur Bokła
Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 155

60 min
5
15 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 28

30 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1