Do góry

Newsy

10 przepisów na dania z białą kiełbasą

Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa?

Fot.123RF/Picsel

Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. Dlatego skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć.

Wywodzi się z Wielkopolski i jedzona była już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona. Charakteryzuje się jasnym kolorem i nietrwałością. Składa się z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem mięsa wołowego i jest kiełbasą średniorozdrobnioną.

Dlaczego biała kiełbasa jest... biała?

Kolor białej kiełbasy wynika z koloru składników. Mięso używane do jej wyrobu jest różowe, tłuszcz zaś biały, dlatego - po sparzeniu - finalny produkt powinien mieć kolor szary. Dzięki tym właściwościom łatwo rozpoznać, czy zostały do niej dodane środki konserwujące.

Jeśli kiełbasa po ugotowaniu jest różowawa, to oznacza, że zawiera np. sól peklującą. Prawdziwa kiełbasa po sparzeniu nie powinna być twarda, lecz soczysta i krucha, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne.

Biała kiełbasa jak żadna inna kojarzona jest z okresem Świąt Wielkanocnych. Wynika to z faktu, że jest podstawą wielu dań, które w tym czasie goszczą na naszych stołach. Przede wszystkim dodawana jest do żuru, który - tożsamy z barszczem białym - występuje we wszystkich regionach Polski. Podawana może być również pieczona, w towarzystwie sosów bądź z chrzanem. Często bywa elementem święconki.

Z czego powinno się robić białą kiełbasę?

Pierwszą recepturę na tę kiełbasę zapisano w książce kucharskiej z roku 1904, autorstwa Marii Śleżańskiej. W ostatnich latach w Polsce modne stało się przyrządzanie domowej białej kiełbasy. Jest to dobry sposób na wyeliminowanie wszelkich konserwantów oraz innych substancji zbędnych dla naszego organizmu, a także tych o szkodliwych właściwościach.

Ważne, by mięso było dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego miejsca, a lista dodatków krótka. Jeśli wiemy, że przed samymi świętami liczba obowiązków nie pozwoli nam na jej zrobienie, możemy pomyśleć o tym wcześniej i ją zamrozić.

Na prawdziwą, białą kiełbasę prócz mięsa wieprzowego i ewentualnie wołowego, składają się również różne przyprawy takie jak: czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Całość wkładana jest do naturalnego jelita wieprzowego. Pamiętajmy też, że biała kiełbasa musi być poddana dalszej obróbce termicznej, aby była zdatna do spożycia. Najczęściej jest gotowana, pieczona, smażone, ale może być także zapiekana, na przykład z sosem.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Uważaj na sztuczki producentów!

Warto pamiętać również, że biała kiełbasa dostępna w sklepach może składać się z wielu składników, których sprytni producenci używają w celu obniżenia kosztów produkcji. Niestety, nie idzie to w parze z jakością, dlatego dobrym nawykiem jest czytanie etykiet.

Często stosowanym zabiegiem jest zastępowanie mięsa wieprzowego drobiowym, dodawanie do niego wody bądź tłuszczu, a w najgorszym razie sięganie po tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Mięso tak oddzielone nie jest dla nas najlepszym wyborem, mając na uwadze, że w jego skład mogą wchodzić zmielone kości, ścięgna, a nawet pazury.

Do tańszych kiełbas sypie się także dużą ilość soli, a - jak powszechnie wiadomo - jedzenie jej w dużych ilościach nie jest zdrowe.

Niestety, w niektórych produktach możemy również natrafić na konserwanty i barwniki. Świadczyć o tym może na przykład kolor po ugotowaniu. Jeśli jednak zdecydujemy się już na kupno sklepowego wyrobu, lepiej przeczytajmy skład na etykiecie i pamiętajmy, że im lista krótsza, tym wyrób lepszy.

Jakie dania można przygotować z białą kiełbasą?

Białej kiełbasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Możecie zaserwować ją wprost z wody lub przemycić w różnego rodzaju daniach. Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, a z pewnością przygotujecie coś, co zasmakuje waszym bliskim.

1. Domowa biała kiełbasa

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

2. Biała kiełbasa pod pierzynką

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

3. Biała kiełbasa pieczona w cydrze

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

4. Biała kiełbasa zapiekana z śliwkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

5. Biała kiełbasa pieczona w piwie

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Pobierz aplikację smaker

6. Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Fot. Szegfowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

7. Żurek z białą kiełbasą

Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

8. Kasza gryczana z białą kiełbasą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

9. Chrzanowe paszteciki z białą kiełbasą

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

10. Schab nadziewany białą kiełbasą

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marmur 20 marca Ehhh... co cię autorze tak boli ta peklosól? Ktoś chce to doda, nie chce to nie doda. Nie ma to większego znaczenia. W każdej innej kiełbasie czy wędlinie sól peklująca jest nieodzownym składnikiem. Więc dajcie sobie spokój z bzdurnymi tytułami typu "Nigdy nie kupuj białej kiełbasy co tak wygląda... szkoda pieniędzy" Tym bardziej, że różnicę w kolorze to co najwyżej zobaczysz już po ugotowaniu, a w smaku nie będzie żadniej.

38 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń