10 przepisów od kulinarnych celebrytów

Niemal każdy wielbiciel dobrej kuchni uwielbia programy kulinarne. I niemal każdy wielbiciel uważa, że danie z ekranu przygotowałby lepiej...

Fot. 123RF/Picsel

Nie jesteśmy wyjątkiem. Chętnie śledzimy gotowanie w wykonaniu gwiazd i równie chętnie sprawdzamy przepisy we własnych kuchniach. Specjalnie dla was wybraliśmy 10 przepisów inspirowanych pomysłami kulinarnych celebrytów. Potraficie gotować lepiej niż Magda Gessler, Pascal Brodnicki, czy Maciej Kuroń?

 

Przegląd kulinarnych inspiracji zaczynamy nietypowo, bo od deseru. Czekokubki to pomysł Nigelli Lawson, która kompletnie nieprzejmując się modą na odchudzanie poleca wysoko kaloryczny deser. Patrząc na panią Lawson i my chętnie zapomnimy o wszelkich dietach, by późną nocą zakraść się do lodówki po ostatni kęs...

Kliknij!

 

 

Jeśli Maciej Kuroń to pierwsza polska gwiazda telewizji kulinarnej - to Magda Gessler z pewnością jest gwiazdą najbardziej wyrazistą. Bezkompromisowa znawczyni kuchni, z burzą blond loków, której niestraszne przygotowanie delikatnych deserów, ale także potraw ciężkich. Od pani Magdy polecamy golonkę.

Kliknij!

 

Martha Stewart to przeciwieństwo Magdy Gessler. Spokojna, wyważona - prawdziwa dama i prawdziwy amerykański autorytet kulinarny.  Proponujemy wypróbować czekoladowe babeczki.

Kliknij!

 

O Marcie Stewart mówi się, że symbolizuje amerykański sen. A co powiedzieć o karierze Ewy Wachowicz? Była Miss Polonia - 1992 - rzecznik rządu Waldemara Pawlaka, obecnie dziennikarka, producentka telewizyjna i przykładna pani domu na ekranach telewizorów. Z kuchni Ewy Wachowicz proponujemy szarlotkę bez jajek.

Kliknij!

 

Karol Okrasa karierę kulinarnego celebryty zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu nazwisku. Obecny na ekranach od 2003 roku, zdobywał wiedzę praktyczną pracując w hotelach Jan III Sobieski i Bristol. Proponujemy dorsza z Okrasą.

Kliknij!

 

Kolejnym autorytetem, do którego chcielibyśmy się odwołać jest Agnieszka Kręglicka. Krytyk kulinarny, dziennikarz, autor felietonów i restaurator w jednej osobie. Propozycja? Bread pudding, czyli pyszny sposób na wykorzystanie resztek pieczywa.

Kliknij!

 

Francuzi mają kulinarnie na pieńku z Anglikami od lat. Z francuską propozycją zatem wypada zderzyć propozycję angielską. Choć w tym wypadku będzie to zderzenie paradoksalne. Jamie Olivier - brytyjski kucharz i celebryta - poleca ekspresową pizzę.

Kliknij!

 

Zestawnienie zamykamy przepisem od twórcy piekielnej kuchni - samego Gordona Ramseya, który w wyrazistości przebija naszą Magdę Gessler. Bułeczki na miodzie? Od prawdziwego twardziela? Polecamy gorąco!

Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2