Do góry

Newsy

11 pomysłów na pierogi na słodko

Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy!

Fot. 123RF/PICSEL

Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i grzybami. Wydaje się jednak, że pierogomania ominęła pierogi przygotowywane na słodko. Tymczasem powinien być to dla nas kolejny powód do dumy. Jak je przygotować? Oto porady naszych użytkowników.

 

1. Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście, nasze zestawienie nie mogło obyć się bez tego tradycyjnego przepisu. Wariacji na temat pierogów z truskawkami jest naprawdę wiele. Możemy przygotować je z całymi owocami, musem lub truskawkami wymieszanymi np. z twarogiem. Które lubicie najbardziej?

2. Pierogi z wiśniami i twarogiem

Pierogi z wiśniami i twarogiem

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiśnie zjadamy w koktajlach lub ciastach, a znacznie rzadziej wykorzystujemy je jako nadzienie do pierogów. Zapewniamy, że są pyszne. Zwłaszcza, gdy dodacie do nich lody waniliowe i cukier cynamonowy. Pycha!

3. Pierogi serowo ryżowe z jagodami

Pierogi serowo ryżowe z jagodami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W roli zagęstnika do owocowego farszu na pierogi świetnie sprawdza się ryż. Dzięki temu dodatkowi nabiorą one ciekawego smaku oraz staną się bardziej sycące.

4. Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niewątpliwą zaletą tych pierogów jest to, że możemy przygotować je o każdej porze roku, bez oglądania się na krótki sezon na świeże owoce. Ich smak z pewnością zaskoczy waszych bliskich.

5. Pierogi z czekoladą

Pierogi z czekoladą

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierogi z czekoladą z pewnością zachwycą najmłodszych domowników. Jednak możemy się założyć, że zasmakują także tym starszym. W końcu każdym z nas kryje się dziecko, które uwielbia czekoladę.

6. Pierogi z serem

Pierogi z serem

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyczny przepis, który każdy powinien znać. To doskonały dowód na to, że kilka prostych składników wystarczy, aby wyczarować wyjątkowo smaczne danie. Jeśli chcecie nadać mu wyjątkowego charakteru, polejcie pierogi masłem szałwiowym.

7. Pierogi z bananami

Pierogi z bananami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przypuszczaliście, że banany świetnie sprawdzą się w roli nadzienia do pierogów? Jeśli dotąd ich nie próbowaliście, to już najwyższa pora, aby to zmienić. Ich smak was zachwyci.

8. Pierogi z jagodami i serkiem waniliowym

Pierogi z jagodami i serkiem waniliowym

Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Trudno wyobrazić sobie lato bez pierogów z jagodami. Jako dodatek, doskonale sprawdzą się listki mięty oraz serek waniliowy. Do tego domowej roboty kompot i mamy przepyszny obiad, jak u babci.

9. Pierogi z jabłkiem

Pierogi z jabłkiem

Fot. KasiaAsia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jabłka to kolejne owoce, które rewelacyjnie sprawdzą się w pierogach. Ponieważ w czasie gotowania nie puszczają zbyt dużo soku, nie musimy się martwić, że nasze ciasto bardzo rozmięknie.

10. Zaparzane pierogi z malinami

Zaparzane pierogi z malinami

Fot. Mole3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

11. Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Fot. Smacznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chociaż mak kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, to pierogi z jego dodatkiem warto przygotowywać o każdej porze roku. Ich smak z pewnością zachwyci nawet najwybredniejszych krytyków.

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń