Do góry

Newsy

15 pomysłów na pyszne pierogi

Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników.

Fot. 123RF

Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować? Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. podstawowy przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.

Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.

Chcesz przygotować perfekcyjne pierogi? skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Wśród nich znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, wzorowane na recepturach babć oraz takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz jako pierwszy?

1. Uszka

Uszka

Fot. Marysia11082 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jesteście w stanie wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez uszek? My nie! Ulepienie zgrabnych pierożków jest prawdziwą sztuką, która wymaga nieco wprawy, jednak wysiłek naprawdę się opłaca.

2. Pierogi z farszem bobowo-szpinakowym

Pierogi z farszem bobowo-szpinakowym

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bób i szpinak to doskonała kompozycja smakowa. Smaki świetnie się przenikają i rewelacyjnie do siebie pasują. Takie pierogi możecie przygotować zarówno w sezonie, gdy dostępne są świeże warzywa, jak i poza nim. Wówczas możecie sięgnąć po mrożonki.

3. Słoweńskie, rolowane pierogi

Słoweńskie rolowane pierogi

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę zaskoczyć swoich bliskich? Zaserwujcie im rolowane pierogi. Czegoś takiego z pewnością jeszcze nie jedli! Przygotowuje się je wyjątkowo szybko, a efekt jest naprawdę powalający.

4. Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fani pierogów z mięsnym nadzieniem, z pewnością będą usatysfakcjonowani porcją takich smakołyków. Intensywne w smaku grzyby świetnie komponują się delikatnym mięsem. Ten przepis sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta.

5. Pierogi z bananami

Pierogi z bananami

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie pierogi to doskonała propozycja dla najmłodszych, chociaż jesteśmy przekonani, że zasmakują również dorosłym. Słodkie owoce sprawiają, że nie musimy dodawać do nich nawet grama cukru, dzięki czemu jest to świetny przepis także dla tych, którzy uważnie liczą kalorie.


Zobacz więcej przepisów na kolejnej stronie

Następna strona >>

1 2 3

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń