3 przepisy na błyskawiczne i pożywne sałatki

Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie.

Fot. materiały prasowe

Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty. Dodatkowo, sałatka niezależnie od przepisu zawiera wiele zdrowych składników, które pomagają zaspokoić zapotrzebowanie na różne witaminy. Dlatego warto mieć kilka przepisów w zanadrzu. Oto one!

Sałatka hawajska

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego szczypioru
  • 200 g kukurydzy
  • 200 g ananasa
  • 300 g żółtego sera
  • 200 g polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
  • 1 jogurt naturalny
  • 200 g makaronu typu „kolanko"
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Drobno siekamy szczypior. Ananasa odsączamy i kroimy w małe kawałki. Kukurydzę odsączamy, polędwicę wędzoną z kurczaka NATURA firmy Konspol i żółty ser kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i dodajemy ugotowany makaron. Całość polewamy jogurtem naturalnym
i przyprawiamy do smaku.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 200 g szynki podhalańskiej NATURA firmy Konspol
  • 150 g rukoli

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy, szynkę podhalańską NATURA firmy Konspol kroimy w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki kroimy w duże kostki, a jajka w księżyce. Dodajemy starty parmezan.

Sałatka włoska

Składniki:

  • 200 g makaronu świderek
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100 g polędwicy królewskiej z kurczaka firmy Konspol
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g kukurydzy
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Polędwicę królewską z kurczaka marki Konspol, ser żółty i paprykę kroimy w kostkę, natomiast ogórki konserwowe
w plasterki. Wszystko łączymy z odsączoną kukurydzą i ugotowanym makaronem, następnie polewamy oliwą z oliwek. Na koniec dekorujemy liśćmi bazylii.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6