Do góry

Newsy

5 porad, które ułatwią ci gotowanie

Jesteś początkującym kucharzem. Twoja przygoda z gotowaniem dopiero się rozpoczyna. Starasz się aby wszystko było doskonałe. W pewnym momencie czujesz, że brakuje ci jednej pary rąk do pomocy. Poddajesz się? Nie! Korzystasz z kilku przydatnych rad.

Fot. 123RF/Picsel.

Podczas pracy w kuchni popełniamy wiele gaf, ale to przecież na błędach się uczymy. Warto również pamiętać o kilku prostych zasadach, których przestrzeganie zdecydowanie ułatwi nam pracę oraz pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki.

1. Dobrze zorganizuj miejsce pracy

Jeśli coś robisz, planujesz do przodu kolejne kroki bądź czynności. Myślisz wieczorem, jaka będzie pogoda na następny dzień i planujesz swój ubiór. Robiąc zakupy zazwyczaj masz przygotowaną wcześniej listę. Życie jest planowaniem, tak samo jak gotowanie. Musisz mieć wcześniej ustalony plan działania i dobrze zorganizowaną przestrzeń. Dlatego najpierw przygotuj wszystkie potrzebne rzeczy, byś później nie musiał się denerwować, że zabrakło ci jakiegoś składnika lub narzędzia. Z pewnością szybko zauważysz, że w ten sposób gotowanie przebiega znacznie sprawniej i szybciej.

2. Przeczytaj przepis kilka razy

Może się zdarzyć, że w przepisie będą niezrozumiałe dla ciebie słowa. Jeśli czegoś nie rozumiesz, nie pomijaj tego kroku, ale sprawdź, co tak naprawdę oznacza. Być może w ten sposób unikniesz naprawdę poważnego błędu. To samo tyczy się wymienionych w przepisie składników - każdy z nich znalazł się tam w jakimś celu. Stosuj zamienniki, ale rób to z głową. Jeśli przyłożysz się do tworzenia swoich dań i wyjaśnisz wszystkie wątpliwości, z pewnością przygotujesz pyszne danie, które zachwyci twoich bliskich.

3. Nie marnuj czasu na obieranie warzyw

Fot. 123RF/Picsel

Obieranie, siekanie i szatkowanie potrafi zmarnować naprawdę sporo czasu i nerwów. Niektórych z tych czynności nie da się skrócić, ale istnieją przypadki, kiedy możesz uciec się do wyjątkowo sprytnych sztuczek. Cenny czas zaoszczędzisz np. podczas obierania czosnku - nie ma sensu zajmować się każdym ząbkiem z osobna. Wystarczy, że wszystkie wrzucisz do dużego słoika, którym następnie będziesz energicznie potrząsać przez kilka chwil. Żadnych kłopotów nie sprawi ci również obranie buraków, o ile pozostawisz je na całą noc w wodzie, w której się gotowały - wówczas skórka będzie się z nich sama zsuwać. Natomiast przy obieraniu awokado bardziej niż nóż przyda ci się łyżka - jej kształt sprawi, że bez większych problemów wydrążysz przekrojone na pół owoce.

4. Nie przejmuj się przesoloną zupą

Fot. 123RF/Picsel

Każdemu zdarza się czasami przesolić zupę lub sos. Na szczęście to nie koniec świata, bo takie danie da się jeszcze uratować. Chociaż niektórym osobom logika nakazywałaby dodanie do przesolonej potrawy cukru, nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż w ten sposób tylko podkreślimy słony smak. Zdecydowanie lepiej dodać do niej czegoś kwaśnego, np. soku z cytryny. Sprawdzi się również włożenie do zupy jabłek pokrojonych w ćwiartki, skórki suchego chleba lub surowego ziemniaka, które po około 15 minutach powinny wchłonąć nadmiar soli. Po tym czasie możemy je wyłowić.

5. Korzystaj z przeliczników kuchennych

Ile gramów mieści się w łyżce? Jaką pojemność ma szklanka, a jaką filiżanka. Z pewnością te i wiele innych pytań nie raz nasunęło wam się w czasie przygotowywania posiłków. Od dziś nie musisz się tym martwić. Wystarczy, że skorzystasz z naszych ściąg.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń