Do góry

Newsy

5 sposobów na witaminy w zimowej diecie

Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych.

To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich bazie posiłki wcale nie muszą być nudne! Oto pięć sposobów na witaminy w zimowej diecie:

1. Sałatki i surówki z zimowymi warzywami

Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami
Składniki:
• 200 g łososia wędzonego
• Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
• 5 ziemniaków
• czerwona cebula
• łyżka musztardy francuskiej
• 4 jajka
• 80 g czarnych oliwek
• mały pęczek szczypiorku
• 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki - w zależności od preferencji obrane lub ze skórką - gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.
2. Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.
3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.
4. Sos sałatkowy Knorr dla smaku wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.
5. Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.

2. Owoce także do obiadu

Zima to sezon na cytrusy - zajadamy się pomarańczami, mandarynkami, grejpfrutami. I dobrze - mają one sporo pożądanej witaminy C. Witamina C wspomaga działanie układu odpornościowego. Owoce cytrusowe sprawdzą się nie tylko w sałatce czy deserze. Pomarańcze na przykład można wykorzystać w przepisie na danie obiadowe - najlepiej pasują do mięsa drobiowego.

„Kurczak w pomarańczach to potrawa, którą przygotujesz błyskawicznie. Mięso kurczaka uduszone w soku cytrusów będzie delikatne i smaczniejsze"- opowiada szef kuchni Knorr.

W okresie jesienno-zimowym warto sięgać także po rodzime owoce. „Schab ze śliwkami czy dziki drób nadziewany jabłkami to potrawy, z których słynęła kuchnia staropolska - powszechnie gościły na szlacheckich stołach. Będą znakomitą częścią naszego menu podczas nadchodzącej zimy" - poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Kurczak w pomarańczach
Składniki:
• 400 g piersi z kurczaka
• Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr
• 2 cebule
• 3 pomarańcze
• 10 g świeżego imbiru
• 10 g pistacji lub innych orzechów
• pęczek natki kolendry
• 50 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka pokrój w paski, cebule pokrój w piórka, natomiast imbir obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę kolendry posiekaj.
2. Pomarańcze obierz, odkrawając skórę dookoła. Wytnij z pomiędzy włókien „filety", a z reszty wyciśnij sok.
3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż kurczaka razem z cebulą i imbirem. Po kilku minutach dodaj orzechy.
4. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wymieszaj z zawartością patelni, dzięki temu nadasz smak potrawie. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut.
5. Tuż przed podaniem, dodaj pozostały sok z pomarańczy, wykrojone cząstki owocu i posiekaną natkę kolendry.

3. Ryba musi być!

„Ryby morskie, takie jak łosoś, to źródło niecenionych kwasów omega-3 i białka. Powinny stanowić nieodłączny element naszej diety, szczególnie teraz", przypomina Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Łososia można przyrządzić z włoskim sosem bolognese, a wędzony znakomicie sprawdzi się w sałatkach i na kanapkach:

Łosoś w sosie bolognese
Składniki:
• 600 g filetu z łososia
• Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
• 400 g pomidorów krojonych z puszki
• ząbek czosnku
• łyżka soku z cytryny
• łyżka oliwy
• 150 g rukoli
• 150 g pomidorków koktajlowych
• łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj drobno czosnek. Wetrzyj w filety 1 łyżkę oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 8-10 min.
2. Wymieszaj z pomidorami zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, aby nadać aromatu. Poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min.
3. Podawaj rybę z sosem, z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych polaną 1 łyżką stołową oliwy z oliwek.

4. Rozgrzewający gar

Wracamy po całym dniu wypełnionym obowiązkami, przedzierając się przez deszcze i pluchy. Marzymy, by w domu czekał na nas gorący obiad. Doskonale sprawdzą się w tej roli rozgrzewające gulasze - z mięsem i warzywami, takimi jak ziemniaki czy fasolka szparagowa, która jest bogata w cynk, selen i żelazo.

Rozgrzewający gulasz warzywny
Składniki:
• 100 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
• 3 opakowania kaszy gryczanej w torebce
• Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
• pomidory pelatti z puszki
• mleko kokosowe
• 2 łyżki curry madras
• papryczka chilli
• marchewka pokrojona w półplastry i ugotowana
• 2 średnie cebule
• mała cukinia
• 100 g zielonej fasolki szparagowej
• 100 g różyczki kalafiora lub brokuła
• 400 g mrożonego zielonego groszku
• ząbek czosnku
• łyżeczka kuminu rzymskiego
• laska cynamonu
• 3 sztuki goździków
• 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
• 200 ml jogurtu naturalnego
• pęczek kolendry
• 20 g świeżego imbiru

Sposób przygotowania:
1. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż cynamon i goździki. Smaż je chwilę, następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę cebulę, posiekany czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj kmin rzymski i curry. Przyprawy smaż za zaczną przywierać do dna garnka.
2. Dodaj wtedy pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiedniej konsystencji oraz poprawi smak potrawy.
3. Do powstałego sosu dodaj pozostałe warzywa: fasolkę szparagową, ciecierzyce, różyczki brokuły lub kalafiora, marchew, mrożony zielony groszek i starty imbir. Całość gotuj jeszcze około 10 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4. Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Warzywny gulasz podawaj z kaszą i jogurtem posypany obficie posiekaną natką kolendry.

5. Zimowa zupa

Zupa to obowiązkowa potrawa na zimowym stole. Do jej przygotowania najlepiej wykorzystać sezonowe warzywa - ziemniaki, buraki, marchew, seler, pietruszkę, dynię i pory. Taka kompozycja nie tylko rozgrzeje każdego zmarzlucha, ale też dostarczy składników mineralnych:
Zupa z dyni i pora
Składniki:
• por
• mała dynia
• 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
• zielone jabłko
• litr wody
• 200 ml mleka
• 4 łyżki oliwy
• cebula
• szczypiorek do dekoracji
• gęsta śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
2. Pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj i pokrój w plastry. Dodaj do cebuli i całość dalej smaż.
3. Gdy cebula i por zrobią się rumiane, wlej litr wody, dodaj mleko oraz kostki Knorr, dla nadania zupie smaku.
4. Dynię przetnij na ćwiartki, obierz ze skóry i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę. Podobnie zrób z jabłkiem.
5. Dodaj dynię i jabłko do zupy i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem.
6. Zupę wlej do miseczek. Powinna być gęsta. Na wierzchu zrób dekorację ze śmietany i szczypiorku. Podawaj np. z krakersami.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń