6 tradycyjnych dań, których powinieneś spróbować, będąc w Hiszpanii

Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski?

Fot. Adobe Stock

Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską wpływa bliskość Morza Śródziemnego oraz Oceanu Atlantyckiego, które dostarczają Hiszpanom owoców morza. Kulinaria hiszpańskie wiążą się również z latami okupacji kraju przez inne państwa.

Kuchnia hiszpańska - cały świat na jednym talerzu
Hiszpania ma bogatą historię podbojów i okupacji. Wpływy greckie i rzymskie zaowocowały na stołach hiszpańskich oliwkami, oliwą z oliwek oraz obfitością wina, natomiast Celtowie przywieźli ze sobą na tereny Półwyspu Iberyjskiego wiele przepisów na placki nadziewane mięsem i rybami. Na początku VIII wieku Maurowie (Arabowie z północnej Afryki) przekroczyli Gibraltar i weszli do Hiszpanii, zajmując ją przez następne 700 lat, dopóki Hiszpanie nie postanowili ich wypędzić.

Stąd też częsta obecność w przepisach typowych dla Arabów składników, takich jak trzcina cukrowa, miód, szafran, bakłażany, migdały i cytryny.

Po odkryciu Nowego Świata Hiszpania skolonizowała wiele obszarów Ameryki Południowej, sprowadzając do kraju produkty z obu Ameryk, takie jak bataty, pomidory, ziemniaki, fasolę, kukurydzę, czekoladę, wanilię i paprykę, bez której ciężko wyobrazić sobie klasyczną hiszpańską kuchnię. Co ciekawe, Hiszpanie jako pierwsi w Europie zaczęli jeść pomidory. Inne kraje aż do XIX w. uznawały je za trujące.

To wszystko tłumaczy, dlaczego kuchnia hiszpańska jest obecnie tak zróżnicowana i stanowi świetną bazę do eksperymentów fusion. Zacznijmy jednak od równie bogatej tradycji. Czego trzeba spróbować, będąc w Hiszpanii.

Ile Hiszpanów, tyle paelli

Mówi się, że ile Hiszpanów, tyle przepisów na paellę. Każdy z nich będzie poprawny. Danie wywodzi się z Walencji. Typowy przepis zawiera kurczaka, królika, białą fasolkę, groszek, warzywa i owoce morza, w tym np. kalmary, mule czy małże. Zdarzają się też wersje uboższe, np. z węgorzem lub tylko z kaczką. Czasami ryż barwi się na czarno atramentem z ośmiornicy.

Fot. Adobe Stock

Szynka ze szczęśliwej świnki

Hodowcy czarnej iberyjskiej świni, z której wytwarza się jamon iberico wychodzą z założenia, że dobrze traktowane za życia zwierzę "odwdzięczy się" znakomitej jakości mięsem. Wśród jamon iberico można wyróżnić różne rodzaje, np. znaną szynkę serrano. Typy szynki dzielą się w zależności od sposobu, czasu hodowli i diety świni. Jamón ibérico de bellota to szynka najwyższej klasy, z czarnej świni, która wędruje po lasach dębowych, jedząc w ostatnim etapie hodowli wyłącznie żołędzie.

- Taką szynkę (i inne wysokiej jakości wędliny) kupisz na dużych ulicznych targach, m.in. w Katalonii, na barcelońskim La Boqueria przy głośnej i tłocznej La Rambla - radzi Edyta Romanowska, ekspertka biura podróży R.pl. Szynka wisi w kawałach na mocnym sznurze, nad ladą lub spoczywa na specjalnej podstawce, tzw. jamonerze, czekając na ścięcie. W szynkarniach pracują wyspecjalizowane osoby, które zajmują się krojeniem szynki profesjonalnie, zgodnie z przyjętymi zasadami. Każdy szczegół, jak widać, ma znaczenie.

Fot. Adobe Stock

Katalońska esqueixada

Wybierając się w głąb Katalonii, warto poznać bardzo ważny dla jej kuchni składnik. Jest to solony, surowy, odmoczony, a następnie wysuszony dorsz, który dodaje się do odświeżającej, lekkiej sałatki zwanej esqueixada, serwowanej z pomidorami, oliwkami i cebulą. Co ciekawe, dorsz ten znany jest też w kuchni portugalskiej pod nazwą bacalhau.

Fot. Adobe Stock

Gazpacho - letni przysmak na chłodno

W letnie miesiące w Hiszpanii poza esqueixadą jada się też gazpacho lub salmorejo.

Ostry, pomidorowy chłodnik z hiszpańskich pomidorów nie ma sobie równych, szczególnie w upalny dzień. Oprócz pomidorów zawiera zieloną paprykę, ogórki, czosnek, cebulę, ocet i zioła. Nieco bardziej kaloryczna jest salmorejo - wersja andaluzyjska tej zupy, z puree z chleba, czasami z plastrem szynki lub kawałkami jajka na wierzchu.

Fot. Adobe Stock

Pulpo a la gallega

To danie znajdziesz w wielu galicyjskich restauracjach. Ośmiornica marynowana jest w 3 prostych składnikach - mielonej papryce, grubo mielonej soli kamiennej i oliwie z oliwek. Na sposób tradycyjny, podawana jest z ziemniakami, na drewnianym talerzu. Na lokalnych targach bywa gotowana w miedzianych kotłach, które podobno, jak żadne inne naczynia, nadają temu daniu wyjątkowy smak.

Fot. Adobe Stock

Dania Półwyspu Iberyjskiego, dzięki bogatej i skomplikowanej historii regionu, są różnorodne i bogate w składniki, co przekłada się na ich smak. Jednocześnie jednak, często są to potrawy jednogarnkowe lub jednopatelniowe, dość proste do przyrządzenia, pod warunkiem, że zna się składniki i są one świetnej jakości. Tu zapewnia je pełen słońca region o żyznej ziemi. Wybierz się więc do Hiszpanii na kulinarną fiestę zakończoną siestą. To kraj idealny dla koneserów jedzenia, którzy umieją cieszyć się życiem.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32785

>60 min
62
Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 398

15 min
5
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 683

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2