Do góry

Ambition

Gotowanie jest jak marzenie na jawie - wywiad z Maią Sobczak

Pisze książki, prowadzi warsztaty edukacyjne i kulinarne, ale przede wszystkim rozkochuje Polaków w kaszach oraz zdrowym odżywianiu. Co Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze.pl, proponuje i radzi Czytelnikom Smakera?

Fot. Maia Sobczak / Mateusz Nasternak

Jakie jesienne połączenia smaków poleciłabyś czytelnikom Smaker.pl?

Jesień jest ewidentnie przygotowaniem do zimy. To ostatni moment na świeżą śliwkę, pachnącego pomidora czy choćby na grzyby. Z lekkiej, pełnej słońca diety, przenoszę nacisk na tłustsze potrawy, słodsze smaki z domieszką ziół i świeżych owoców. Na przykład łączę dynię z jabłkiem, rozmarynem czy tymiankiem, seler z grzybami, gruszkę z wędzoną solą i miodem, a śliwkę z brukselką.

Podkreślasz, że w kuchni ważne jest korzystanie z produktów sezonowych - jakimi innymi zasadami warto się kierować?

Z pewnością lepiej wybrać podstawowe produkty: pełnoziarniste i proste zamiast wysoko przetworzonych i oczyszczonych, produkty świeże zamiast mrożonych, regionalne z domieszką przypraw czy dodatków ze świata... Warto kierować się zdrowym rozsądkiem, czyli traktować np. banany jako dodatek, a nie jako główny składnik diety. Różnorodność jest kluczem do zdrowia a przy okazji pozwala wypędzić nudę z naszych kuchni.

Fot. QmamKasze.pl

Które zasady warto „łamać"?

Hmmm... Osobiście często mieszam smaki czy tekstury, które na pozór do siebie nie pasują. Lubię w kuchni wykorzystywać wszystko, co mam. Z rożnych „pozostałości" tworzę ciekawe połączenia, które zapewne nie powstałyby, gdyby nie sytuacja, w której mam tylko kilka produktów i muszę zrobić z nich „coś" fajnego.

Co jest ważniejsze w kuchni: kreatywność, intuicja czy trzymanie się sprawdzonych połączeń?

Jak dla mnie: kreatywność i intuicja. Wiem, że do tego potrzebna jest wyobraźnia kulinarna, a nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem. Jeżeli jej nie masz to też jest ok - wtedy trzymaj się sprawdzonych połączeń i od czasu do czasu inspiruj się przepisami z książek czy blogów kulinarnych. Do odważnych świat należy!

Czym dla autorki bloga Qmam Kaszę jest gotowanie?

Dla mnie to tworzenie, trochę jak z muzyką czy malowaniem obrazów. Smaki, kolory, zapachy i tekstury miksują się ze sobą, współgrają, oddychają razem. Z kilku niezwiązanych ze sobą elementów można wyczarować mnóstwo kombinacji. Nawet prostego ziemniaka można zaserwować w postaci cytrynowego kremu, zapiekanki z wędzoną śliwką, rozmarynowej frytki, pieczonych talarków z tymiankiem, ravioli z szałwiowym masłem czy kotlecika do wegeburgera. Jeśli chwilę pomyślę, już widzę quiche z dodatkiem kurek, placuszki, gniocci z dynią czy kładzione kluchy z miso.

Gotowanie jest jak marzenie na jawie. Jedzenie trzeba kochać, żeby wkradło się do snów i wypełniło myśli. To niesamowite jak natura to sobie pięknie wymyśliła - stworzyła bosko fioletową śliwkę, ponętną gruszkę, wzorzystego romanesco czy pasiastego arbuza z idealnie różowym, soczystym wnętrzem. Czyż to nie jest poezja?

Fot. QmamKasze.pl

Czy są przepisy/dania, które ci się nie udały? Jeśli tak, to jakie wyciągnęłaś z tego lekcje?

Najczęściej nie zabieram się do gotowania kiedy jestem... zła lub smutna. Stan ducha odzwierciedla się w tym, co tworzymy - jeśli jesteś smutny, stworzysz smutne jedzenie.

Z pewnością początki są trudne i eksperymenty - nie ma co ukrywać - nie zawsze się udają. Czasami trzeba zrobić coś 5-10 razy, żeby efekt był zadowalający, ale uwaga - każda próba wnosi do warsztatu kulinarnego nowe doświadczenia. Ważne, żeby analizować, wyciągać wnioski i szukać rozwiązań.... No i rozmawiać, próbować i nie bać się.

Im więcej się gotuje, tym sprawy stają się bardziej przewidywalne, łatwiejsze. Jak we wszystkim: praktyka czyni mistrza.

Pamiętam, jak wyrzuciłam kilka razy ciasto z mąki ryżowej, bo było kompletnie suche i twarde, albo zrobił się jeden wielki zakalec. W smaku nie było złe, ale konsystencja była do bani.

Nawet lubię takie potknięcia, zatrzymują na chwilę, wybijają z rytmu i pokazują, że pokora w życiu jest bardzo ważna.

Jakie potrawy z kaszą poleciłabyś czytelnikom Smaker.pl jako „konieczne do wypróbowania"?

O matko, wszystkie! Koniecznie krem jaglany z mango i rabarbarem, jaglane knedle, gryczane burgery (są boskie i podbiją podniebienie każdego), paprykarz z bestsellerowej książki „Qmamkasze, czyli powrót do korzeni" czy komosę ryżową zapiekaną z pomidorami i białym winem z „Przepisów na szczęście"

Skupiasz się tylko na prowadzeniu bloga i pisaniu książek, czy jeszcze gdzieś możemy cię zobaczyć?

Niedawno napracowałam się kręcąc filmiki z przepisami dla Ambition. Praca na planie trwała od rana niemal do nocy, na szczęście miałam świetną ekipę, wspierający team z Ambition chętnie testujący wszystko co wychodziło z pod mojej ręki no i tuż obok moją włochatą, osobistą asystentkę sprzątającą wszelkie okruszki w zasięgu jej mokrego, psiego nochacza.

Jakie są twoje plany na „kulinarną" przyszłość? Czego możemy się spodziewać? Czym nas zaskoczysz?

Tego nie mogę zdradzić, bo nie byłoby na co czekać! Tajemnica działa kusząco.

Cały czas pracuję i rozwijam swoje umiejętności, jeżdżę, gotuję i próbuję coraz to nowszych technik i połączeń. Obserwujcie mnie, będzie coraz ciekawiej!

Fot. QmamKasze.pl

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń