Do góry

Ambition

Tradycyjny makowiec zawijany

Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 25 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej)

Masa makowa:

  • 200 g zmielonego maku
  • 4 łyżki miodu
  • Ok. 50 g rodzynków
  • Ok. 50 suszonej żurawiny
  • Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 białka
  • Sól

Dekoracja:

  • Lukier królewski
  • Orzechy
  • Bakalie

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta:

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, 1-2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn drożdżowy odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Do miski wsypać resztę mąki, wymieszać z żółtkami, masłem i rozczynem drożdżowym na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Przygotowanie masy makowej:

Zmielony mak zalać wrzącą wodą (wyłącznie do pokrycia, w razie zbyt dużej ilości wody, należy mak odcedzić z jej nadmiaru). Dodać miód, masło, orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i wymieszać masę.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i wymieszać z ostudzoną masą makową.

Złożenie ciasta:

Ciasto przełożyć na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie wyrobić i rozwałkować tworząc prostokąt. Rozsmarować masę makową i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Roladę owinąć papierem do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni w środku. Dla bezpieczeństwa związać luźno sznurkiem. Roladę przełożyć na blaszkę i wstawić na 35 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Makowiec wystudzić, udekorować lukrem królewskim i bakaliami.

 

Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń