Do góry

Newsy

Arbuz? Nie tylko solo!

Zwykle zjadamy go na surowo - bez żadnych dodatków ani obróbki. Tymczasem z niepozornych arbuzów możecie wyczarować naprawdę zaskakujące dania.

Fot. 123RF/Picsel

Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i kolorach, które uprawia się aż w 96 krajach świata.

Właściwości odżywcze arbuza

Ponad 90% składu arbuza to woda. Pozostałe 10% stanowią węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Mimo niewielkiej ilości witamin i minerałów (zawiera w małych ilościach witaminę A, C, magnez, fosfor, sód), arbuz jest dla nas bardzo cennym owocem. Wszystko to ze względu na obecność w jego składzie wielu przeciwutleniaczy takich jak likopen, glutation i cytrulina. Dostarczenie ich do organizmu pomaga obniżyć ciśnienie w żyłach i tętnicach oraz hamuje powstawanie w naczyniach krwionośnych wolnych rodników. Sięganie po soczystego arbuza również służy urodzie, ponieważ antyoksydanty opóźniają proces starzenia się skóry.

Arbuz cechuje się niską kalorycznością - 100 gram owocu to zaledwie 30 kalorii. Jednakże osoby, które chorują na cukrzycę powinny uważać na te owoce. Niestety, ale posiadają one wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta.

Chociaż niewiele osób o tym wie, zaleca się spożywanie arbuza wraz z pestkami. Jak się okazuje, to samo zdrowie. W niewielkich pestkach arbuza znajdziemy dużą ilość białka, witamin z grupy B i minerałów. Mają również działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. W przewodzie pokarmowym zachowują się podobnie jak błonnik - stymulują jego pracę. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z niskokalorycznym miąższem, pestki są zdecydowanie bardziej tuczące. Składają się w 50% z tłuszczy, a co za tym idzie, na 100 gram suchych pestek przypadka średnio 600 kalorii.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Kiedy warto jeść arbuzy?

Duża zawartość wody w arbuzie działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Regularnie spożywany arbuz wspaniale działa na cerę, poprawia jej elastyczność i opóźnia proces starzenia się. Sok z arbuza doskonale sprawdzi się jako tonik do twarzy, a plastry owocu można nakładać na twarz i szyję.

Owoc ten obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz stymuluje odporność organizmu. Dodatkowo, zawarty w arbuzie likopen hamuje utlenianie się cholesterolu, dzięki czemu obniża się ciśnienie tętnicze krwi.

Ponadto, arbuzy jest bardzo polecany osobom uprawiającym sport. Zawarta a arbuzie cytrulina korzystnie wpływa na cykl mocznikowy, dzięki czemu pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznego amoniaku. Zatem, po intensywnym treningu warto posilić się arbuzem, aby ból mięśni był mniejszy.

Arbuz to również naturalny afrodyzjak. Mężczyźni, którzy spożywają ten owoc mogą mieć pewność, że zawarta w nim cytrulina rozszerzy naczynia krwionośne.

Z czym łączyć arbuza?

Słodki, soczysty arbuz samodzielnie smakuje wyśmienicie. Jednakże doskonale nadaje się do wielu dań. Z dodatkiem arbuza można przygotować zielone sałatki lub owocowe chłodniki. Dobrze komponuje się z serami, wędlinami i owocami morza.

Arbuzy wykorzystuje się również do przygotowania lemoniad, koktajli, sorbetów oraz pączy. Sięgając po inne sezonowe owoce, można przygotować z użyciem arbuza owocowe sałatki lub kolorowe szaszłyki. Aby mieć pewność, że dany owoc jest dostatecznie dojrzały, należy go dokładnie ostukać. Głuchy dźwięk wydobywający się z owocu oznacza, że jest dojrzały i nadaje się do spożycia. Jeśli zdarzy się, że arbuz nie zostanie zjedzony w całości w ciągu jednego dnia, należy pamiętać aby nie przechowywać go zbyt długo w lodówce, gdyż może się szybko zepsuć.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich ciekawymi daniami z wykorzystaniem arbuza, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Torcik z arbuzową galaretką

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z arbuza po chorwacku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Lemoniada z arbuza

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik na zimno z orzeźwiającym arbuzem

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szybka sałatka z arbuzem

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sorbet arbuzowy

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Arbuzowe kanapki

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Deser Danuta Kok

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Owsianka z arbuzem

Fot. Justa-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pijany arbuz

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń