Do góry

Domowe porady

Chudnij zdrowo!

Ponieważ moja akcja: „Smaczne a nie tuczy”, cieszyła się dużym zainteresowaniem, postanowiłam kontynuować ten temat. Wiosna tuż, tuż, a więc temat jak najbardziej na czasie.

  1. Miałam okres w swoim życiu kiedy próbowałam zrzucić wagę stosując różne diety. Posiadałam wtedy małą wiedzę na temat zdrowego odchudzania. Jak to bywa w wieku nastu lat, zaczęłam od głodówek, później picie tylko soków, jedzenie samych warzyw i owoców, itp. Oczywiście chudłam, ale nabawiłam się różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. I kiedy doszłam do wagi 43 kg, musiałam zaczynać od diety, która zregeneruje mój rozstrojony organizm. Musiały to być potrawy przede wszystkim gotowane, duszone i jedzone w małych ilościach, ale często, 5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godziny. Po latach, mimo to, nadal borykam się z tymi samymi dolegliwościami i zaczęłam interesować się zdrowym odchudzaniem. Przeczytałam wiele książek, zasięgnęłam opinii dietetyków, a przede wszystkim słuchałam rad gastrologów. I czego się dowiedziałam? Otóż dieta powinna być ubogokaloryczna, a równocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników pokarmowych. Ważny jest nie tylko dobór produktów, ich ilość, ale także sposób przygotowania. Warzywa i owoce powinno się spożywać w postaci surówek. Część warzyw zjadamy jednak w postaci gotowanej, ale należy gotować je bardzo krótko, w małej ilości wody lub na parze. Nie należy zagęszczać warzyw mąką, śmietaną czy żółtkiem. Wystarczy skropić olejem lub oliwa, a można dodać odrobinę surowego masła. Jeżeli chodzi o zupy to tylko w postaci czystej. Nie zabielamy śmietaną, nie zagęszczamy tym bardziej zasmażką. Aby potrawy były urozmaicone i smaczne, można je przyrządzać nie tylko metodą gotowania, mogą być pieczone, duszone, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Metod przyrządzania potraw jest dużo: gotujemy w szybkowarze, pieczemy w folii, pergaminie, na ruszcie, dusimy lub gotujemy na parze. Pamiętajcie, nie ma cudownych diet! Każda rygorystyczna dieta kończy się rozstrojeniem organizmu, a wracając po niej do normalnego żywienia powoduje przybieranie na wadze w tempie dużo szybszym niż utrata wagi. Dlatego chcę Wam zaproponować bardzo fajną, zbilansowaną dietę, opracowaną przez dwie panie dietetyczki: Helenę Ciborowską i Stanisławę Kisiała. Jest to opracowanie przepisów i zasad żywienia z 1997 roku. Każdy przepis zawiera wyliczoną liczbę kalorii, co bardzo ułatwia ułożenie sobie jadłospisu na cały dzień. Dlatego proponuję metodę, która w moim przypadku się sprawdziła. Zanim jednak przejdę to przepisów przedstawiam: przykazania zdrowego odchudzania

  2. 1.Zmień tryb życia na bardziej aktywny

    2. Spożywaj o połowę mniej kalorii, ale równocześnie nie głódź się

    3. Kaloryczność posiłków zmniejszaj stopniowo, tak aby spadek masy ciała nie następował bardzo szybko. Gwałtowne odchudzanie jest bardzo niekorzystne – prowadzi do ubytku tkanki poza tłuszczowej, a tym samym zaburzeń w organizmie.

    4. Dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i soli mineralnych

    5. Dobieraj produkty o dużej wartości odżywczej, a stosunkowo małej zawartości kalorii

    6. Wyłącz z diety tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, śmietankę do kawy, ogranicz masło. Usuwaj tłuszcz z mięsa oraz skóry z drobiu

    7. Najlepszymi tłuszczami są: olej rzepakowy i oliwa z oliwek – zawarte w nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe nie tworzą toksycznych – wolnych rodników

    8. Oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany są zdrowe, należy je jednak ograniczyć, by nie tyć. Zapobiegają miażdżycy i zakrzepom krwi

    9. Dobieraj produkty białkowe ( mięsa, wędliny, mleko, sery, drób, ryby ) z małą ilością tłuszczu. Unikaj mięsa czerwonego. Nadmiar żelaza pochodzącego z tego mięsa nasila niekorzystne działanie wolnych rodników, wpływa na starzenie się organizmu, choroby serca, choroby nowotworowe pęcherza, przełyku

    10. Ogranicz, a nawet wyłącz z diety węglowodany łatwo przyswajalne, których źródłem są: cukier, słodycze, ciastka, desery, dżemy słodzone, miód. Cukier dostarcza tylko tzw. puste kalorie

    11. Planuj w swoim menu produkty zbożowe zawierające duże ilości błonnika pokarmowego: pieczywo razowe, chrupkie, kaszę gryczaną, otręby ( co najmniej 2 razy dziennie po łyżce, dodaj je do sałatek, surówek, jogurtu, pieczywa )

    12. Spożywaj dużo warzyw i owoców ( około 1 kg dziennie, razem z ziemniakami ) . Codziennie spożyty ząbek czosnku chroni nas przed infekcjami i miażdżycą. Warzywa i owoce najczęściej jadaj w postaci surówek, z kefirem, chudym jogurtem, olejem

    13. Nie przyrządzaj potraw smażonych i pieczonych oraz duszonych z dodatkiem tłuszczu

    14. Ogranicz zupy, zrezygnuj z sosów ( zupy możesz zastąpić sokiem lub napojem owocowo – warzywnym )

    15. Wypijaj 1,5 l dziennie płynów, ale bez alkoholu i cukru. Mogą to być woda mineralna niegazowana, herbata ziołowa, owocowa, chude mleko, jogurt, kefir, maślanka itp.

    16. Wystrzegaj się napojów i soków owocowych produkowanych przemysłowo z dodatkiem cukru. Unikaj alkoholu

    17. Ogranicz sól

    18. Zachowaj umiar w spożywaniu peklowanych przetworów mięsnych jak: szynka, bekon, kiełbasy

    19. Spożywaj 4 do 5 posiłków małych, regularnie, a najmniej 3 razy dziennie: rano, w południe i wieczorem. Wstawaj od stołu z uczuciem, że „coś by się zjadło”

    20. Jedz powoli, żuj dokładnie

    21. Popijaj dopiero po posiłku: jedzenie na sucho daje uczucie sytości

    22. Nie dojadaj miedzy posiłkami

    23. Stawaj na wagę przynajmniej raz w tygodniu

Wideo do porady:

https://kulinariagosi.blogspot.com/2018/02/chudnij-zdrowo.html

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1031

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń