Do góry

Domowe porady

Czarna sól Kala Namak

Bardzo intensywna, zdecydowana w smaku

  1. Sól charakteryzuje się nie tylko barwą ale i ciekawym zapachem i smakiem. Zapach przypomina gotowane jajka, smak jest w pierwszej chwili ohydny. Posmak zaś wprowadza w stan ekstazy.
    Sól zawdzięcza swój kolor obecnością związków siarkowych i żelazowych.
    Kala Namak wydobywa się ze złóż w Himalajach. Dlatego nazywana jest czarną solą himalajską.
    Sól poddaje się reakcji chemicznej, która polega na naturalnej , nierafinowanej, redukcji siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach.
    Do reakcji zachodzi podczas wypalania soli w naczyniu ceramicznym przez 24h.

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izaa_a 23 marca o widzisz a ja o niej nawet nie słyszałam, ciekawa jestem jak napotkam to kupię Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 22 marca Do zapachu trzeba sie przyzwyczaic:) Stosuje ja do wlasnych mieszanek przypraw, a wlasciwie jedynie do chat masala stosowanej do jakiegos eksperymentalnego chutney, ale moi weganscy przyjaciele stosuja ja czesto do tofu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń