Do góry

Domowe porady

Dieta dla rekonwalescentów

Okres rekonwalescencji powinien być traktowany jako integralna część procesu leczenia.
Potrzeby żywnościowe pacjentów zależą oczywiście od typu choroby, posiłki dla takiej diety powinny być przygotowane z lekkostrawnych bogatych w składniki odżywcze produktów.
Niezbędne składniki odżywcze to przeciwutleniacze (wit A,C,E), składniki mineralne o działaniu ochronnym np cynk oraz żelazo, które gwarantują wysoki poziom hemoglobiny.

  1. Osoby na takiej diecie powinny jeść dużo:
    => porzeczek czarnych, jagód, owoców cytrusowych, kiwi - ponieważ zawieraja one duzo wit C i flawonoidów,
    => daktyli - bo zawieraja dużo żelaza i łatwo przetwarzalnych kalorii,
    => ziarno owsa - ze względu na wysoką zawartość białka, witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu,
    => ryby - w których znajduje się dużo lekko strawnego białka i minerałów,
    => brokuły, marchew - dostarczają organizmowi beta-karotenu,
    => energodajne owoce suszone,
    => czosnek, cynamon, szałwia, rozmaryn, tymianek - ze względu na właściwości antyseptyczne i pobudzające krążenie,

    Osoby na takiej diecie powinny ograniczyć spożycie oczyszczonych węglowodanów, cukrów, alkoholów, produktów z wysoką zawartościa otrąb, tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa.

    Na śniadanie dobrze jest włączyć takie produkty jak:
    => płatki zbożowe
    => jogurt z miodem i nasionami sosny
    => melon
    => namoczone wcześniej owoce suszone z jogurtem i cynamonem
    => grzanki z pełnoziarnistego pieczywa
    => gotowane lub sadzone jajka

    Na obiad dobrze jest włączyć takie produkty jak:
    => białe ryby
    => tłuste ryby
    =>brokuły, szpinak i marchew
    =>drób z hodowli naturalnych
    => rozmaryn, tymianek, czosnek i szałwię

    Na kolacje dobrze jest włączyć takie produkty jak:
    =>lekkie sałatki
    => zupy z warzyw korzeniowych
    => ziarno jęczmienia i prosa
    => salatki z owocami i migdałami
    => niskotłuszczowe sery
    => awokado



    Na desery i przekąski dobrze jest włączyć takie produkty jak:
    => winogrona
    => daktyle
    => kiwi
    => owoce cytrusowe
    => jagody
    => niesłodzone soki ze świeżych owoców i warzyw
    => owoce suszone
    => świeże orzechy i nasiona.

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 391

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń