Do góry

Domowe porady

Dita - łączenia produktów

Podstawową zasadą jest niełączenie produktów skrobiowych i białkowych w jednym posiłku, czyli rezygnacja z łączenia chleba z serem, ryby z frytkami, czy mięsa z ziemniakami.
Najlepiej jeść produkty neutralne z białkowymi lub skrobiowymi, zaleca sie robienie przerwy trwajacej 3-4 godziny między konsumpcją skrobiowych i białkowych.
Trzymanie się zasady niełączenia produktów korzystnie wpływa na ludzi którzy cierpią na schorzenia układu trawiennego, ze szczególnym uwzględnieniem przewlekłej niestrawności.
Dzięki tej diecie można także zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

  1. PODSTAWOWE ZASADY ŁĄCZENIA PRODUKTÓW:
    Codziennie jedzmy jeden posiłkiem skrobiowy, jeden białkowy i jeden skłądający się głównie z owoców, warzyw i sałatek. Starajmy sie robić trwajace 3-4 godz przerwy miedzy posiłkami skrobiowymi i białkowymi, jesli zgłodniejemy to zjedzmy cos z produktów neutralnych.

    PRODUKTY BIAŁKOWE:
    Mięso, drób, dziczyzna, ryby, skorupiaki, jajka, ser, mleko, jogurt, owoce wszytkie poza wymienionymi w produktach skrobiowych, wszystkie warzywa strączkowe (soczewica, suszona fasola), czerwone wino, białe wino wytrawne.
    PRODUKTY NEUTRALNE:
    wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i strączkowych, wszystkie orzechy z wyjątkiem ziemnych, masło, śmietanka, żółtka jaj, nasiona sezamu i słonecznika, wszystkie sałatki, nasiona i kiełki nasion, zioła, miód, syrop klonowy, gin, whisky.
    PRODUKTY SKROBIOWE:
    ziemniaki, pieczywo, mąka, owies, pszenica, jęczmień, ryż, proso, żyto, gryka, banany, gruszki, papaje, winogron, owoce suszone, piwo

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 371

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń