Do góry

Domowe porady

Do czego wykorzystać wodę z kiszonej kapusty ?

Istnieją potrawy, w których kiszona kapusta jest składnikiem głównym a sok z kiszonej kapusty dodatkiem koniecznym do "podkręcenia" smaku. Często jednak po przygotowaniu dania pozostaje nam nadmiar soku z kiszonej kapusty i zastanawiamy się co z nim zrobić. Zdecydowanie nie powinniśmy go wylewać bo to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych i walorów smakowych, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.

  1. Dodatek do kiszonek i zakwasów
    Sok z kiszonej kapusty /podobnie jak z kiszonych ogórków/ zawiera kwas mlekowy przyspieszający fermentację i kiszenie innych warzyw np. ogórków, buraczków, papryki, czosnku itp. Wystarczy dodać odrobinę soku do naczynia z warzywami zalanymi solanką by szybciej się ukisiły.
    Sok z kiszonej kapusty przyspieszy również fermentację zakwasu na tradycyjny żur czy barszcz czerwony.

    zdjęcie do 1 etapu porady
  2. Dodatek do surówek, sałatek i zup
    Przygotowując sosy sałatkowe zamiast octem czy sokiem z cytryny możemy je zakwasić sokiem z kiszonej kapusty. Taki sok świetnie doprawi także niektóre zupy np. żurek, barszcz czy ogórkową.

  3. Składnik marynat
    Sok z kiszonej kapusty dobrze się sprawdzi jako składnik marynat, szczególnie do mięs, które potem podamy z gotowaną czy surową / w postaci surówki/ kapustą. Taka zalewa zakwasi i nada słonego smaku mięsom, które potem będziemy grillować, piec lub smażyć.

  4. Dodatek do sosów, mięsa i ryb
    Kiszona kapusta to doskonały dodatek do mięsa a sok idealnie uzupełni smak sosów. Przygotowując gołąbki możemy początkowo dusić je w soku z kiszonej kapusty a dopiero gdy odparuje dodać sos pomidorowy. Dzięki temu zabiegowi liście obgotowanej kapusty, w które zawinięte są gołąbki uzyskają posmak jak by były ukiszone.
    Mięso /wieprzowina, baranina, jagnięcina/ możemy dusić w sosie z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Możemy dodać go do sosów zarówno ciemnych jak i na bazie śmietany.
    Również ryby dobrze komponują się z sokiem z kiszonej kapusty. Możemy nim skropić rybę - tak jak skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy też przygotować sos, w którym chwilę poddusimy rybę: na maśle podsmażamy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, wlewamy sok z kiszonej kapusty, zagotowujemy, wkładamy rybę /np. jesiotra/ i chwilę gotujemy.

  5. Składnik koktajli
    Sok z kiszonek /również z kiszonej kapusty/ zawiera wiele witamin i minerałów: witaminy C i B, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, błonnik, siarkę itp. Sok ten łagodzi objawy zmęczenia fizycznego oraz kaca. Łagodzi zakwasy, kurcze mięśni oraz objawy zespołu niespokojnych nóg.
    Sok z kiszonej kapusty możemy pić sam lub z dodatkami w postaci "koktajlowych bomb witaminowych". Np. sok z kiszonej kapusty zmieszany z sokiem pomidorowym /polecany po wyczerpującym wysiłku fizycznym np. po treningu/ lub z sokiem z marchwi czy jabłka.
    Latem pysznie smakuje kilka łyżek soku z kiszonej kapusty dodanych do schłodzonej wody mineralnej, zblendowanych z słodkim owocem np. bardzo dojrzałą gruszką czy arbuzem.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 2828

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń